Iedera canadiană, un paravan vegetal

0

Iedera canadiană (Parthenocissus) arată foarte frumos primăvara și vara, când frunzișul ei bogat îmbracă garduri, ziduri și pergole, creând rapid un paravan vegetal pentru a masca priveliști inestetice, protejând de vânt și permițând păsărelelor să-și găsească adăpost.

Momentul de glorie al iederei este toamna, când scoate la iveală tot ce are mai spectaculos: frunze viu colorate în verde, galben, roşu şi oranj, viţe lungi şi roz şi ciorchini roşcaţi pe care se odihnesc boabele albastre ale fructelor. Arabescul grengilor decorează apoi suportul pe care crește întreaga iarnă, îmbodobit în continuare cu fructe, ce persistă până primăvara următoare.

Iedera canadiană crește singură

Nu trebuie să depui un efort prea mare cu iedera canadiană – se instalează aproape singură, este suficient să pui o bucată dintr-un lujer într-un pahar cu apă pentru a prinde rădăcină. Îi plac locurile semi-umbrite, iar solul ideal este un pic argilos.

Citește și Arbusti cu flori de mai

Atenţie la fructele de iederă canadiană: chiar dacă reprezintă o importantă sursă de hrană pentru păsările din grădină pe timp de iarnă, nu încerca şi tu. Pentru oameni şi animale sunt foarte toxice!

Iedera canadiană – exerciţiu la sol

Dacă îţi plac instalaţiile de Crăciun care împodobesc casa, acum ai ocazia să te bucuri de ele şi restul anului, dar sub formă vegetală. Într-un singur an, viţa canadiană este capabilă să urce şi să acopere orice: casa, zidul vecinului, gardul şi stâlpul de telegraf, iar dacă nu are un suport, formează pur şi simplu un covor la sol. De aceea, trebuie să știi că dacă alegi să cultivi această plantă, va fi nevoie de tunderi repetate pentru a o ține în frâu.

Citește și Scânteioarele, soluţii pentru probleme frecvente

Articol adaptat din revista Casa și grădina   *   Text: Patricia Ușurelu   *    Foto: Guliver/Thinkstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply