Crinii de-o zi – lasă soarele să-i vindece!

0

Crinii de-o zi

Crinii de-o zi ne încântă privirea de-a lungul zilei, de la răsărit până la apus, când se veştejesc, a doua zi fiind înlocuite de altele noi, la fel de frumoase. Acest proces fascinant durează aproape toată vara, din iunie până în august.

Crinii de-o zi, denumiţi ştiinţific Hemerocallis, sunt originari din Europa, China, Korea şi Japonia. Iniţial se credea că fac parte din familia crinilor, Liliaceae, ulterior descoperindu-se adevărata lor origine, astăzi fiind clasificaţi în familia Hemerocallidaceae.

Citeşte şi Pomi fructiferi obținuți din semințe. Aluni și nuci

Frumuseţea fiind de scurtă durată, trebuie întreţinută atâta timp cât putem profita de ea. În cazul crinului de o zi, nu este ceva foarte complicat, deşi pot apărea totuşi probleme.

Crinii de-o zi – remedii pentru cele mai întâlnite probleme

Simptome:  frunzele se îngălbenesc treptat, până ce întreaga tufă, uneori şi cele din jur, se fac galbene în întregime.
Cauze: datorită temperaturii crescute, a umidităţii ridicate şi a unui drenaj slab al solului, rădăcina şi chiar baza tulpinii au putrezit.
Remediu:  dacă boala este depistată din timp, crinii de-o zi se mai pot salva prin eliminarea părţilor afectate şi prin submersia bazei plantei în fungicide, pentru o dezinfectare optimă.

Citeşte şi 3 idei simpatice de amenajare a grădinii

Simptome: crinii de-o zi prezintă un praf fin, de culoare galbenă sau portocalie pe frunze, flori sau tulpină. Dacă este atins se ia cu uşurinţă pe mână.
Cauze: rugina crinului, Puccinia hemerocallidis, apare datorită oscilaţiilor de umiditate şi temperatură, de cele mai multe ori apărând după iernare.
Remediu: plantele se taie în întregime, până la 2 cm de la nivelul pământului, după care se tratează cu fungicid. Se recomandă izolarea plantei infectate măcar un sezon.

Simptome: frunzele în principal, dar şi restul plantei prezintă pete de obicei circulare, de culoare gri cenuşiu sub formă de pulbere. La un nivel mai avansat, acestea de încovoie, bobocii sau fructele cad.
Cauze: mucegaiul cenuşiu apare datorită umidităţii ridicate, combinată cu temperaturi destul de scăzute.
Remediu:  ca metodă de prevenire, părţile ofilite ale plantelor se vor elimina din timp. Dacă boala totuşi se instalează, se va trata planta cu fungicid, după ce părţile infectate sunt distruse.

Citeşte şi Florile verii – sfaturi de semănare și îngrijire

Articol adaptat din revista Casa şi grădina
Text: Adriana Bărar
Foto: © ottochka – Fotolia.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply