Crama de acasa – solutii de dotare

0
crama
Cabinet pentru vinuri. Foto: Taste Provider

Crama de acasa – solutii de dotare. Alege doar mobilier din lemn masiv bine tratat în prealabil – atât pentru zonele de depozitare, cât și pentru cele de degustare. Dacă vei realiza singur etajerele și polițele pentru depozitare, aplică pe lemn cel puțin două straturi de lac sau lazură (acrilice sau pe bază de apă).

Citește și Crama de acasa – sugestii de amenajare.

În ceea ce privește mobilierul, ai la dispoziție numeroase piese adaptate pentru crama și vinoteci, sub forma unor dulapuri speciale (dotate cu termometre și higrometre, unele chiar cu sisteme de „climatizare“ încorporate). Reține că pentru crama nu se aleg niciodată obiecte din PAL sau plăci aglomerate (se degradează rapid din cauza umidității mai mari). În echiparea unei crame/vinoteci, mai ales în zona de degustare, vor intra invariabil și câteva aparate electrocasnice speciale.

Foarte util ar fi un răcitor de vinuri (cu alura unui frigider), care păstrează temperatura dorită în interior. Asemănătoare sunt unele cabinete de vinuri, cu alură mai prietenoasă (și cu sistem de refrigerare atașat). Pentru bar, poți conta pe aportul unui dispenser (asemănător unui dozator pentru băuturi).

crama
Frigider pentru vinuri. Foto: Miele.

Citește și Cum sa amenajezi camara in mod eficient.

La alegerea materialelor de finisare (pentru pereți/pardoseală), în afară de estetică și de rezistență, un criteriu important îl reprezintă ușurința la întreținere. Nu uita că, într-o vinotecă sau într-o cramă, curățenia trebuie să fie impecabilă, ca în farmacie. La fel, condițiile de microclimat vor fi atent monitorizate și ajustate. Dintre acestea, umiditatea excesivă este deseori problematică, favorizând dezvoltarea mucegaiului sau a ciupercilor. Recomandăm instalarea unui dezumidificator (care să mențină umiditatea sub pragul critic de 80%). La fel de eficient poate fi și un aparat de aer condiționat performant (cu funcții de filtrare/dezumidificare/încălzire).

Dacă ai în plan și o încăpere pentru degustări sau pentru a lua masa (ocazional), va trebui să instalezi un sistem de încălzire, dar strict delimitat (fără a influența semnificativ regimul termic din res-tul cramei). Evită spațiile extinse și optează pentru o zonă de degustare (cu bar, o masă cu câteva scaune, poate chiar și niște fotolii compacte cu măsuță în față).

crama
Panou decorativ. Foto: Interior Store

Citește și Modele de case cu beci (subsol). Argumente pro si contra.

Articol preluat din revista Casa Lux nr. 11/2014
Text: Lucian Dobraca. Foto: PR

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply