Cum sa amenajezi camara in mod eficient

0

shutterstock_107118389De cele mai multe ori nu ne folosim de spațiul disponibil din cămară la potențialul lui maxim. Pentru a folosit cât mai bine spațiul vă oferim câteva idei și trucuri de amenajare a cămării.

Două aspecte esențiale în amenajarea cămării, de care trebuie să ții cont atunci când planifici organizarea acestui spațiu, sunt aerisirea și dimensiunile încăperii. Dacă este o încăpere mare, aerisită, spațioasă, poți depozita, fructe și legume proaspete dar și conservate, și pe lângă acestea și alte obiecte sau aparate electrocasnice pe care le utilizezi rar.

Un truc foarte eficient pentru organizarea spațiului din cămară  este să folosești rafturile pe înălțimi diferite. În acest mod, vei putea așeza conservele pe categorii, le vei găsi ușor, și vei folosi spațiul la capacitatea maximă. Nu plasa rafturi prea late în cămară, deoarece vei accesa greu produsele poziționate mai în spate.

Citeste si: Spatii de depozitare. Idei si solutii inspirate

Dacă ești un fan al vinurilor, poți așeza în cămară ta un suport pentru sticle de vin, astfel încât să le așezi în ordine și să le ai mereu la îndemână. Etichetele ajută mult la organizarea cămării, așa că nu uita să etichetezi sticlele și borcanele pe care le plasezi în cămară; astfel vei găsi mult mai ușor ceea ce cauți.

Un alt aspect important legat de cămara familiei este să verifici periodic dacă există alimente care s-au stricat, conserve care s-au alterat sau care sunt în cămară de prea mult timp. În acest mod vei avea o cămară curată; este important de știut că cel puțin o dată pe an este nevoie să faci ordine, să scoți tot ce este în cămară și să cureți bine și să igienizezi spațiul. În situația în care crezi că nu este de ajuns doar o dată pe an, poți face acest lucru primăvara și toamna, de două ori.  Atunci când efectuezi aceste lucrări de curățenie în cămară, poți șterge cu substanțe care previn apariția mucegaiului, deoarece acesta este unul din cei mai mari dăunători prezenți în cămară.

Rafturile se învelesc în hârtie deoarece aceasta absoarbe umiditatea, iar lădițele și rafturile necesită ștergere periodică, deoarece microorganismele și mucegaiul se înmulțesc cu ușurință în spații cu condiții propice, cum sunt cămările.

Citeste si: Buna organizare in camara. Trucuri, sfaturi si idei

Pentru cămară este ideal să realizezi un mobilier special, care să fie perfect adaptat spațiului pe care îl ai la dispoziție. Este esențial să ai un bec în cămară, care să îți lumineze spațiul, deoarece poți păstra ordinea mai ușor atunci când ai încăperea luminată, iar riscul accidentelor poate scădea considerabil.

Iată câteva sfaturi utile în organizarea cămării:

–         Produsele precum făina, pastele, orezul, mălaiul, cele rezistente la căldură, pot fi poziționate pe rafturile de sus. Căldura se adună în partea de sus a încăperii, iar becul de iluminare produce căldură suplimentară.

–         Poți așeza pe al doilea raft de sus produsele în cutii metalice, metalul menținând temperatura potrivită pentru alimentele din cutie.

–         Murăturile, dulcețurile și compoturile își pot găsi loc pe al treilea raft, în mijlocul cămării, unde temperatura este constantă, ideală pentru fermentarea murăturilor.

–         Pe raftul de jos este ideal să poziționați legumele sau preparatele de gen zacuscă sau „legume în ulei”, deoarece acest tip de conserve trebuie ferite de căldură și lumină.

–         Folosește accesorii de depozitare: coșuri de răchită sau din metal pentru fructe sau legume, lădițe pentru legume, cutii din metal pentru ceaiuri, condimente, sau alte alimente sau chiar și cutii de plastic, în care să grupezi alimentele ambalate, după categorii.

Citeste si: Cosuri de depozitare. Un model pentru fiecare colt din casa

Cu puțină atenție și planificare, imaginație și bun gust, îți poți construi și amenaja cămară visurilor tale. Vei putea depozita în ea conserve, dulcețuri și compoturi, dar și legume și fructe proaspete, precum și rezerve de alimente ambalate sau aparate electrocasnice utile în orice gospodărie.

Foto: Dan Vezentan

Echipa Casa si Gradina.ro

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply