Crama de acasa – sugestii de amenajare

0

Crama de acasa – sugestii de amenajare. Colecția ta de vinuri merită un spațiu potrivit pentru păstrare, expunere și degustare. Amenajează la subsol o vinotecă sau o crama, cu condiții optime pentru înnobilarea licorilor, care ar putea include și un loc pentru luat masa și destindere. Pasiunea pentru vin o poți satisface în mai multe feluri: prin degustarea unor soiuri ale-se, prin plantarea unor butași de viță-de-vie nobilă sau încercând să colecționezi „perle“ vechi, prețioase.

crama
Gresie tip klinker. Foto: Edil-Italy

Fie că ești încă amator interesat, fie connaisseur, de ce nu ți-ai amenaja chiar la tine acasă o zonă destinată marii tale pasiuni? Un spațiu la subsol, îngropat sau semiîngropat, oferă vinurilor cele mai bune condiții pentru păstrare și evoluție spre un gust tot mai bun.
Citește și Modele de case cu beci (subsol). Argumente pro si contra

crama
Bar din caramida cu blat din lemn masiv. Foto: www.egratare.ro

Aici poți crea o vinotecă, dacă dorești doar o „vitrină“ cu trofee, sau chiar o crama (utilă mai ales dacă dispui de o mică producție de pe podgoria personală). Indiferent de mărimea spațiului de care dispui, reține că vinul se păstrează impecabil la temperaturi de cca 8-14 ºC (ideal la 10-12 ºC), într-un regim termic care exclude variațiile mari și bruște. În cazul cramelor, este preferabilă o împărțire a suprafeței în spații pentru vinuri noi, spații pentru vinuri vechi și vinotecă (colecția de vinuri).
Citește și Spatiu special pentru vinul tau special

crama
Amenajare in stil rustic. Foto: Gardenland

La alegerea materialelor de finisare (pentru pereți/pardoseală), în afară de estetică și de rezistență, un criteriu important îl reprezintă ușurința la întreținere. Nu uita că, într-o vinotecă sau într-o crama, curățenia trebuie să fie impecabilă, ca în farmacie. La fel, condițiile de microclimat vor fi atent monitorizate și ajustate. Dintre acestea, umiditatea excesivă este deseori problematică, favorizând dezvoltarea mucegaiului sau a ciupercilor. Recomandăm instalarea unui dezumidificator (care să mențină umiditatea sub pragul critic de 80%). La fel de eficient poate fi și un aparat de aer condiționat performant (cu funcții de filtrare/dezumidificare/încălzire). Dacă ai în plan și o încăpere pentru degustări sau pentru a lua masa (ocazional), va trebui să instalezi un sistem de încălzire, dar strict delimitat (fără a influența semnificativ regimul termic din res-tul cramei). Evită spațiile extinse și optează pentru o zonă de degustare (cu bar, o masă cu câteva scaune, poate chiar și niște fotolii compacte cu măsuță în față).
Citește și Caramida decorativa

 

Articol prealut din revista Casa Lux nr. 12/2015.
Text: Lucian Dobraca. Foto: PR

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply