Craciunita alba. Sfaturi pentru ingrijirea florii

0

Craciunita alba (Poinsettia pulcherrima) este varianta alba a cunoscutei Craciunite. Mai cunoscuta sub numele de Steaua Craciunului, Craciunita alba are nevoie de peste 12 ore de obscuritate completa pe zi, dupa 1 octombrie si pana la 1 decembrie pentru a te bucuria de culorile sale speciale in zilele de Craciun.

craciiunita alba

Craciunita este un arbust cu flori mici, sub forma unor butoni, iar ceea ce este considerat in mod eronat a fi floarea, sunt de fapt frunze modificate care in perioada infloririi se coloreaza intens in rosu, roz sau alb. Perioada de colorare este exact in decembrie-ianuarie astfel ca acesta simpatica planta a devenit unul din simbolurile iubite ale Craciunului.

Citeste si: Plante de interior care infloresc iarna

Planta nu este deosebit de pretentioasa la udare, fiind mai sensibila la miscari sau mutari decat la lipsa apei. Poate rezista cateva zile fara a fi udata si nu se va ofili decat atunci cand nu este udata mai multe zile la rand. Este recomandat sa uzi Craciunita alba in fiecare zi cu o cantitate mica de apa, dar nu uda planta in farfurioara, pentru ca umezeala statuta in ghiveci va ofili planta.

craciunita albaTemperatura pe perioada iernii trebuie sa fie de minim 15 grade. Daca o tii planta pe balcon, este indicat sa o aduci in casa. Planta trebuie tunsa primavara pentru a nu deveni prea frunzoasa. Este bine sa o tunzi scurtand lastarii, pentru a stimula ramificarea plantei. In timpul primaverii si verii, este bine ca planta sa fie pastrata afara, intr-un loc semiumbrit. Dupa trecerea perioadei de inflorire, Craciunita alba are nevoie de o perioada de repaus de cel putin doua luni, timp in care se vor rari udarile si se vor suspenda fertilizarile.

Citeste si: Azaleea, floarea de Craciun

craciunita albaDe aceeasi ingrijire are nevoie si Craciunita cu frunze rosii. Planta este dependenta de lumina care ii regleaza culoarea si ritmul de crestere. Spre deosebire de Craciunita cu frunze rosii, Craciunita alba are nevoie de foarte multa lumina in perioada decembrie-ianuarie. Daca nu are suficienta lumina naturala frunzele albe, atat d efrumoase vor capata o tenta verde sau se vor ingalbeni.

Cand cumperi o Craciunita, in general, si o Craciunita alba, in special, trebuie ca acestea sa aiba florile mici, galben-verzui la funzele superioare. Nu trebuie sa fie nici inflorite complet, dar nici trecute.

Citeste si: Campanula, planta cu clopotei

Craciunita alba este atat de sensibila la lumina incat funzele se pot pata chiar si de la lumina artificiala din casa, daca ritmul celor 12 ore de intuneric nu este respectat. O solutie este sa o acoperi cu o cutie de carton bine invelita in folie de staniol pentru intuneric complet, de la ora opt seara pana dimineata, in fiecare zi, in perioada noiembrie decembrie.

Sursa: Wikipedia

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply