Cosmea, floarea fluturas

Cosmea, floarea fluturas

Distribuie articolul pe:

cosmea

Cosmea, Cosmos sau mărăriţă sau floarea fluturaș este o plantă anuală, cu tendințe invazive din familia Asteraceae. La noi sunt circa 20 de soiuri, diferite prin culoarea petalelor și dimensiunea florilor. Cosmea este o planta anuală, dar dacă ai avut-o o singură dată în gradina, o vei avea mereu pentru că se va însămânța singură.

Citeste si: Coreopsis – intre margarete si floarea soarelui

Cosmea are frunze verzi, alungite și foarte subțiri, are flori mari cu opt petale, cu centrul galben.

Cele mai populare culori sunt roșu, alb, roz. Crește destul de înaltă, deseori trece de un metru înălțime, așa că trebuie semănată în zonele din state ale parcelelor cu flori, langa garduri sau și mereu în stalele speciilor cu talie joasă.

Unele soiuri formază tufe pentru a se susține reciproc, cu un aspect foarte decorativ. Cosmea se remarcă prin faptul că se cultivă ușor se autoînsămânțează și a florilor frumoase și delicate care apar în două-trei reprize de primavara – din luna mai, pana la începtul toameni, în septembrie.

cosmea

Citeste si: Canapeaua galbenă. Soarele mic din sufragerie

Cosmea tolerează orice tip de sol, dar preferă un sol afânat, care drenează ușor, un loc cu soare sau cel mult semiumbră.

Cosmea face flori multe dacă stă în soare și va avea mai multe frunze dacă va sta în umbră. Dacă nu are soare, sau dacă stă în soare mai puțin de trei ore pe zi, nu va face niciodată flori.

Citeste si: Cerceii doamnei, o planta spectaculoasa

Planta face parte din categoria de plante care va înflori mai bine într-un sol sărac și care nu are niciodată nevoie de fertilizare. Planta are nevoie de apă și este sensibilă la perioadele secetoase.

Pentru a forma o tufă, se recomandă ciupirea vârfului plantelor tinere. Florile trecute trebuie îndepărtate mereu, pentru a prelungi perioada de înflorire.

Sursa foto: pixabay.com

Distribuie articolul pe: