Coreopsis – intre margarete si floarea soarelui

0

coreopsisCoreopsis supranumită și Ochiul fetei, Frumușica sau Lipscănoaie, face parte din familia Asteraceae (aceiași din care fac parte margareta și floarea soarelui), ordinul Asterales, iar majoritatea își au originea în America de Nord.

Coreopsis este o plantă perenă (există și soiuri anuale) relativ înaltă (între 20 și 80 de centimetri sau chiar mai mult). Toate soiurile familiei sunt ideale pentru grădinile urbane având o mare rezistență la praf și noxe.

Sunt flori ideale pentru grădinile de care nu ai timp să te ocupi, pentru zonele limită între beton și pământ, sunt ideale pentru formarea de borduri, pe terenurile dificile acide bogateîn pietre sau nefertile.

Citește și: Flori de sanziene, florile magice ale verii

Culoarea florilor de Coreopsis variază de la mov la lilia, în tonuri intense dar și de la galben strălucitor la roșu, sau combinații intermediare ale acestora, cel mai des portocaliu în tonuri foarte intense.

Coreopsis crește bine și în ghivece, foarte bine în vase mari. În ghiveci au nevoie constant de sol proaspăt pentru refacerea rezervelor nutritive sau de îngrășământ. Dacă plantele din grădină pot sta în soare intens, vasele care au Coreopsis trebuie ferite de soare direct pentru că temperatura din ghivece crește foarte mult și poate afecta iremediabil rădăcinile.

Coreopsis (1) - CopyCitește și: Flori de gălbenele în grădină

În grădină poți cultiva planta în locuri foarte însorite. Plantele parțial umbrite cresc mai lent decât celelalte, înfloresc mai târziu și au o înflorire mai săƒrăƒcăƒcioasăƒ. Pentru a susține o bunムînflorire pe timpul verii trebuie bine udate, dar trebuie avut în vedere ca apa să nu băltească. Coreopsis are nevoie de un sol care să dreneze bine, calitatea acestuia fiind mai puțin importantă pentru plantă, apa și soarele fiind sursele ei de dezvoltare principale.

Citeste si: Flori de Myosotis. Sfaturi si detalii

Speciile perene de Coreopsis sunt plante rezistente la caniculă verii dar au nevoie de apă pentru a se dezvolta. Ύntretinerea este relativ simplăƒ, trebuie îndepărtate florile ofilite, pentru a menține plantele tinere și a favoriza o înflorire îndelungatăƒ. Toamna tufele trebuie tunse. Oricum plantele rezistă până la temperaturi de -20 de grade Celsius dar reușesc foarte bine aceasta dupa ce depășesc ajutate (prin protejare), prima iarnă.

Citeste si: Margarete de gradină. Stelele pamantului

Coreopsis este relativ ușor de reprodus, prin semințe în luna aprilie ar fi una din metode. Coreopsis este o plantムcu creștere rapidムși va face flori încă din primul an. Semințele pot fi semănate direct în solul din grădină în luna aprilie – mai (mai ales în zonele de deal unde este mai rece).

Sursa foto: pixabay.com

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply