Cine a inventat caramida

0

Încă din cele mai vechi timpuri cărămida a fost folosită ca material de construcție. Cea mai veche formă de cărămidă a fost descoperită în regiunea văii superioare a fluviului Tigru. A fost realizată din nămol întărit și datează din anul 7500 î.Hr. Primele cărămizi uscate la soare au fost făcute în Mesopotamia, în vechiul oraș Ur, în jurul anului 4000 î.Hr. Primele cărămizi arse au fost fabricate în China mileniului II î.Hr. în apropiere de orașul Xi’an.

cine a invetat caramida

Exemple de alte civilizații care au folosit cărămida sunt egiptenii antici și romanii. Există dovezi concrete care atestă utilizarea cărămizilor de civilizația romană, acestea fiind adesea inscripționate cu marca legiunii care a supravegheat producția lor.

Citește și Detalii esentiale daca vrei sa-ti construiesti o casa

Pereții de cărămidă au pierdut din popularitate în perioada Renașterii și a Barocului, zidăria fiind acoperită de foarte multe ori cu ipsos și cu picturile specifice stilului. În secolul al XVIII-lea, pereții din cărămidă au revenit, dovadă fiind clădirile din cartierul olandez Potsdam. Având costuri de fabricare reduse și putând fi mânuită cu rapiditate, cărămida a fost folosită adesea chiar și în zonele unde piatra era la îndemână.

Citește și Aproape totul despre caramida

Cărămida și-a demonstrat rezistența de-a lungul timpului, exemple perfecte fiind zidurile celui mai vechi oraș din lume, Ierihon (7500 î.Hr.) și Marele Zid Chinezesc (700 î.Hr.). Totuși, începând cu secolul XX, folosirea cărămizilor a scăzut în zonele cu risc seismic. După cutremurele din San Francisco în 1906 și din Long Beach în 1933, clădirile au început să fie construite cu ziduri ranforsate cu oțel și fier-beton.

Citește și Materiale de construtie – caramizi din sticla

Cărămida este un bun izolant termic și fonic, este rezistentă la umiditate, foc, insecte, dăunători, iar una dintre calitățile sale importante este capacitatea de a participa la structura de rezistență a clădirii. Schimbările vremurilor au adus cărămida în prim plan de nenumărate ori, dar în prezent se construiesc clădiri înalte din beton, oțel, sticlă.

Citeste si: Aproape totul despre BCA

În zilele noastre, cărămida este folosită pentru structuri de rezistență, ziduri interioare, pentru decorarea unor suprafețe interioare sau exterioare, în pavaj și chiar în construcții de artă modernă. Niciun alt element de construcție nu poate oferi atât de multe posibilități pentru construcția efectelor arhitecturale unice.

Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply