Ce verifici cand cumperi un teren

0

Sunt cateva elemente pe care trebuie sa le verifici cand cumperi un teren. Daca ai in plan sa cumperi un teren, fie ca este pentru o casa sau pentru agricultura ceea ce trebuie spus in primul rand este ca ne aflam intr-o perioada buna pentru astfel de investitii.

Pentru ca beneficiile sa fie maxime iar investitia profitabila ti-am facut o lista cu elementele pe care trebuie sa le verifici cand cumperi un teren.

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci inainte de a porni cautarile este sa-ti stabilesti un buget, in functe de scopul pe care il urmaresti. Daca este vorba despre un teren de casa pretul este stabilit pe metru patrat si variaza mult de la o zona la alta. Uneori diferentele de pret sunt inexplicabile, alteori depind de facilitatile de care dispune terenul (apa, canalizare, line electrica – toate elemente poe care trebuie s ale iei oricum in calcul). In cazul terenurilor agricole si al livezilor, pretul este pe hectar. Si aici diferentele sunt mari si depind de suprafata terenului, de calitatea solului sau de soiul de pomi din livada.

In momentul in care iti stabilesti bugetul, nu trebuie sa iei in considerare doar costurile de achizitie ci si alte cheltuieli aferente, cum ar fi impozitele, costul de constructie si comisioanele, in cazul in care il cumperi prin intermediul unui agent imobiliar.

Citeste si: Proiecte de case economice

Unele din detaliile pe care trebuie sa le verifici cand cumperi un teren nu le poti face decat cu ajutorul unui specialist, iar pentru asta ai nevoie de costuri. Nu te baza doar pe specialist si pe firmele de imobiliare, desi si acestea au rolul lor. Cauta singur terenuri. Ai foarte multe sanse sa gasesti ceea ce cauti singur si scapi de costurile suplimentare pentru intermediari.

Este foarte bine sa verifici, cand cumperi un teren, inclusiv licitatii guvernamentale. De regula aici terenurile sunt ieftine dar pot fi implicati in diferite complicatii financiare.

Mai am un sfat: investeste in terenuri agricole la limita marilor orase. Mai devreme sau mai tarziu vor intra in spatiul intravilan si pretul lor explodeaza.

Ce mai trebuie sa verifici cand alegi un teren agricol? Potentialul regiunii, evolutia acesteia, accesul la drumuri si alta cai de transport, daca vrei sa faci agricultura. Ia in calcul si conditiile de locuit din zona. Esential si obligatoriu sa verifici cand cumperi un teren este titlul de proprietate al terenului si este obligatoriu sa te asiguri ca totul este limpede si clar, fara nici un dubiu. Inainte de a semna orice fel de contract sau angajament, consulta un avocat specializat in vanzari si achizitii de imobiliare pentru a te convinge ca afacerea este curata si legala.

Citeste si: Pregatirea terenului pentru gazon

Este bine sa verifici cand cumperi un teren daca pretul pe care il cere vanzatorul este unul corect. O poti face apeland la un expert in imobiliare.

Tot pe lista cu detalii pe care trebuie sa le verifici cand cumperi un teren se afla si vecinii, marginile terenului, in cazul unui teren agricol, calitatea pomilor, intr-o livda si valoarea impozitelor pentru respectiva zona. Nu uita sa verifici cand cumperi un teren si daca poti obtine autorizatie de constructie si care sunt costurile acesteia.

Citeste si: Dă culoare pământului din gradină!

In loc de final mai adaug un sfat: nu te grabi, nu accepta un pret prea mic si nu omite sfatul specialistului indiferent cat de bine te pricepi.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply