Cateva detalii esentiale despre scara interioara

1

scara interioara (4)O scara interioara este o necesitate daca ai o casa cu etaj sau mansarda. La prima impresie o scara interioara vorbeste despre o casa mare, dar in spatele acestei idei trebuie sa accepti ca o scara interioara ocupa spatiu si are nevoie de cateva reguli si detalii esentiale pentru a nu fi doar un element practic si necesar, ci si unul decorativ care sa dea un plus de valoare casei tale.

Citeste si: Casa artistilor Andrei și Geta Medinski 

Scara interioara este un detaliu care intra in planul casei. Poate fi realizata si ulterior daca ti-ai extins casa pe inaltime si ai adaugat un etaj sau mansarda. Daca in primul caz vei avea spatiu de desfasurare pentru scara interioara, iar aceasta poate avea o panta lina sau sa fie realizata din doua segmente, in al doilea caz ai un spatiu limitat la dispozitie, panta poate fi mai mare, iar functionalitatea poate prima in detrimentul esteticului.

Scara interioara are nevoie de un proiect, care sa urmareasca o incadrare cat mai armonioasa in designul general. Treptele trebuie sa fie bine dimensionate si pozitionate corect, cu o latime si profunzime care sa faca scara functionala si comoda. Esential pentru scara interioara este materialul din care este facuta. Structura scarilor poate fi beton armat, lemn masiv sau metal, iar treptele pot fi acoperite cu lemn, marmura, gresie, parchet, mocheta, sticla, PVC.

scara interioara (2)

Citeste si: Proiecte de case cu 2 etaje

Scara interioara poate avea personalitate in toate aceste cazuri si iti poate innobila spatiul. Pentru asta trebuie sa aleg bine materialele atat cele din care este facuta scara, cat si detaliile de decor ale acesteia, respectiv solutiile pentru imbracarea treptelor. Poti alege intre parchet, foarte rezistent la trafic si usor de aranjat exact pe dimensiunea treptelor, marmura pentru scarile imunatoare sau combinatii de piatra, marmura si alte detalii.

Citeste si: Cum aranjezi mobila. Sfaturi si solutii

Foarte importanta este balustrada, care poate sa fie din lemn, din fier forjat sau din piatra. Poti alege intre o balustrada continua, intrerupta, rectilinie, curbilinie, confectionata din inox, lemn, fier forjat sau alte materiale. Foarte important este sa respecti inaltimea de siguranta pentru balustrada si sa iei masuri suplimentare de siguranta daca in care sunt copii mici sau persoane in varsta.

Sursa foto: houzz.com

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Care ar fi dimensiunea minima la casa scarii dintre parter și mansarda, pentru ca o scara sa nu fie prea abrupta? La o înălțime a 2,20cm parterul. Mulțumesc

Leave A Reply