Casele nordicilor. Decor din tarile reci

0

Ne plac casele nordicilor pentru aerul lor curat, simplu, elegant și pentru confortul lor. Stilul caselor lor are câteva caracteristic. Despre unele am mai vorbit, despre altele nu. Afla câteva din secretele care caselor nordicilor și aplică-le pentru a te putea bucura de un stil asemănător la tine acasă.

table-791584_960_720

Texturi eco

Ţesăturile au un rol important în conturarea atmosferei primitoare din casele nordicilor, aşa că îmbracă scaunele şi fotoliile în huse din bumbac sau in, acoperă ferestrele cu perdele diafane, care să filtreze lumina şi accesorizează canapelele cu pleduri călduroase din lână. Acestea pot fi uni sau animate de imprimeuri discrete (ideale sunt dungile, dar poţi opta şi pentru motive vegetale, cu condiţia să fie rare şi pe fond alb).

Motive tradiţionale

Pardoselile în nuanţe deschise (de cele mai multe ori, albe, pentru un plus de luminozitate şi eleganţă) trebuie decorate cu covoare ţesute manual, din materiale cu aspect uzat (lână sau iută). Achiziţionează modele îmbogăţite cu teme florale sau geometrice (în special dungi, romburi şi bife), de dimensiuni reduse, indiferent de spaţiul căruia le sunt destinate (bucătărie, baie, living, dormitor etc.). De asemenea, acestea pot fi înlocuite sau secondate de blănuri sau piele naturală de vacă/oaie.

Lumină neconvenţională

Corpurile de iluminat au statut de vedetă, ele având nu doar rol practic, ci şi decorativ.  Foloseşte lampadare şi veioze cu forme nonconformiste, din lemn, mase plastice, hârtie sau materiale textile (lână tricotată, pânză, voal), dar şi candelabre din fier forjat patinat sau cu aspect contemporan.

Prezenţe naturale

Plantele verzi pot fi adevărate pete de culoare într-un decor neutru, aşa că nu uita să le faci loc pe pervaz, pe mese şi în colţurile camerelor. Le poţi răspândi direct pe pardoseală, în ghivece supradimensionate, ori să le aşezi pe suporturi înalte şi graţioase. Pe lângă plusul estetic pe care îl aduc, sunt o sursă nepreţuită de prospeţime.

Naturaleţe este cuvântul de ordine al amenajărilor nordice, definitorii în redarea unui astfel de efect fiind paleta cromatică axată pe tonuri neutre de alb, gri, crem, bleu şi texturile simple, prietenoase (lemn, metal antichizat, textile călduroase). Un alt mod la îndemână de a aduce natura în casă este acela de a presăra decorul cu plante ornamentale vii, prezente în fiecare încăpere.

Confort la superlativ

Lemnul este materialul predominant într-un astfel de cadru, în special cel deschis la culoare (esenţe de frasin, pin alb şi fag), fiind folosit atât la confecţionarea pieselor de mobilier, cât şi a finisajelor. Aşadar, plachează pardoseala cu parchet într-o nuanţă deschisă sau cu duşumea din lemn masiv, montează grinzi pe tavan (sau îm-bracă un perete cu lambriuri) şi optează pentru mobilier confortabil (canapele şi fotolii pufoase, accesorizate). Alege piese care îmbină liniile drepte cu cele curbe, ale căror forme simple ascund o maximă funcţionalitate (comode cu multe sertare, dulapuri compartimentate, insule cu spaţii de depozitare, biblioteci cu rol de separatoare de cameră, scaune stivuibile).

Discreţie totală

Deşi paleta coloristică specifică este dominată de nonculori (alb, gri, negru) şi tonuri fondante de bej şi bleu, în interioarele nordice întâlnim şi foarte multe nuanţe de maro, provenite din utilizarea frecventă a lemnului cu aspect natural, nefinisat. În ce priveşte nuanţele tari de roşu, mov, portocaliu, galben sau verde, le poţi include în decor cel mult ca accente de culoare (cu ajutorul ţesăturilor).

Detalii de efect

Accesoriile decorative sunt elemente nelipsite dintr-o încăpere cu aer nordic, cele mai multe fiind simple, dar foarte expresive. Acestea pot avea forme actuale sau aspect antichizat şi sunt realizate din lemn, plastic, metal, sticlă colorată şi materiale textile. Ornamentele şi tacâmurile din argint, vasele din ceramică, coliviile şi felinarele din fier, coroniţele şi coşuleţele împletite, coarnele de ren şi decoraţiunile tricotate sunt alegeri ideale pentru un astfel de spaţiu. De asemenea, poţi decora pereţii cu tablouri cu rame subţiri, de forme şi dimensiuni diferite, ceasuri cu patină sau tapet în dungi (un astfel de imprimeu face camera să pară mai înaltă, aceasta fiind o altă cerinţă obligatorie pentru o astfel de amenajare). Pentru a pătrunde în interior cât mai multă lumină naturală, fii generoasă în ce priveşte folosirea oglinzilor şi dispune-le pe peretele diametral opus ferestrelor. Indicat este să alegi unele cu ramă patinată.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply