Casă mică – blestem sau binecuvântare? I

0
www.pixabay.com
Dragi cititori,
Cu preţurile în creştere ale terenului şi imobilelor, devine din ce în ce mai greu să ne construim sau amenajăm vile sau case spaţioase. De cele mai multe ori, suntem forţaţi să ne folosim de spaţiul disponibil într-o garsonieră sau o căsuţă înghesuită; nu este cazul să fiţi dezamăgiţi, deoarece v-am pregătit un material cu sfaturi pentru transformarea oricărui spaţiu micuţ într-o casă suficient de încăpătoare.

  1. Spaţiu deschis. Dacă este vorba de o casă pentru o persoană sau un cuplu, uitaţi de pereţi şi uşi, pe cât posibil. În construcţiile noi se folosesc mai degrabă stâlpi de rezistenţă în locul pereţilor întregi, ceea ce face mult mai uşoară crearea unei senzaţii de spaţiu în casă. Astfel, livingul, bucătăria şi dormitorul pot împărţi un spaţiu comun. Dacă este obligatoriu să aveţi pereţi între camere, optaţi pentru pereţi de sticlă mată, deoarece ocupă puţin spaţiu şi lasă lumina să treacă, oferind în acelaşi timp intimitate.
    www.pixabay.com
  2. Mergeţi pe nuanţe deschise – aş spune chiar nuanţe de alb (alb piersică, alb murdar, cafea cu lapte) pentru vopsirea pereţilor. Ştiu, e greu să renunţăm la culori, dar putem compensa folosind câteva pernuţe colorate sau alegând piese de mobilier în culori puternice. Atenţie! Întotdeauna respectaţi “regula celor 3”: o culoare predominantă, de fond, întotdeauna deschisă, o culoare primară pentru contrast şi o culoare complementară puternică pentru accente. Ca să înţelegeţi cam ce cantitate de culoare înseamnă una sau alta, un perete este pentru culori de fond, o canapea sau o măsuţă pentru culori de contrast şi o pernă sau un tablou pentru accente.
  3. Dacă este posibil, optaţi pentru ferestre cât mai mari, eventual acoperiţi un perete cu geam rezistent. Nu vă îngrijoraţi că astfel casa va avea un aspect de birou, deoarece draperii şi perdele mătăsoase îi vor da căldura şi intimitatea necesară. Este de preferat să avem lumină naturală, în special în spaţii mici. Dacă acest lucru nu este posibil, optaţi pentru mai multe surse de lumină artificială albă, dispuse la distanţe egale, în locul unei plafoniere centrale.
  4. Există două curente în ceea ce priveşte alegerea mobilierului pentru spaţii mici. Cel pe care eu îl prefer este stilul minimalist, care încurajează folosirea a cât mai puţine resurse, inclusiv de spaţiu şi bani. Acesta încurajează achiziţionarea corpurilor de mobilier de dimensiuni reduse şi multifuncţional. Toată mobila are înălţimea de maxim 1 m şi nu se întinde nimic pe verticală, lăsând pereţii goi în raza vizuală, ceea ce creează senzaţia de spaţiu. Al doilea curent este întinderea pe verticală, care încurajează folosirea spaţiului din podea în tavan, folosind rafturi încastrate sau foarte înguste.

Acest articol a fost publicat în revista Practic Idei nr. 1/2017. Continuarea o puteţi citi aici.
 
Text: Cătălina Vieru
Foto: www.pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply