Când și cum se plantează butașii de trandafiri

0

Trandafirii sunt plante frumoase si rezistente, avand totusi nevoie sa le acorzi o atentie speciala in momentul plantarii si ingrjirii de-a lungul anotimpurilor. Insa, dupa toata grija acordata vei avea parte de momente de bucurie atunci cand acestia vor inflori si vei avea o gradina asa cum ai visat.

Cum alegi butasii de trandafiri?

 Butasii de trandafiri trebuie achizitionati din magazine de specialitate iar pentru a fi totusi sigur ca investesti in trandafiri sanatosi si de buna calitate exista cateva aspecte la care poti fi atent.

Spre exemplu, trandafirii calitativi si sanatosi au o culoare de un verde intens si nu prezinta vatamari la nivelul ramurilor. Totodata, butasii luati din comert ca fiind gata preparati au de regula radacina ambalata in rumegus care ajuta la mentinerea umiditatii. Fii atent ca ambalajul care se afla pe radacina sa nu fie deteriorat, acest lucru insemnand ca radacina nu a mai avut umiditate, iar trandafirul poate fi mort.

In functie de modul acestora de crestere, butasii de trandafiri pot fi de mai multe feluri:

  • Trandafiri mici care au coroana precum o tufa, aflata la nivelul solului;
  • Trandafiri urcatori, cunoscuti si sub denumirile de cataratori sau ghimpati, si care au ramuri de lungimi cuprinse intre 2 si 4 metri;
  • Trandafiri cu trunchi inalt, de aproximativ 1,20 sau 1,50 metri si cu o coroana compusa din 4 si pana la 6 ramuri;
  • Trandafiri pletosi, a caror coroana este atarnata, de tip plangatoare.

Printre trandafirii pe care ii poti alege se numara urmatoarele soiuri:

  • Trandafirul de Damasc, caracterizat de florile de dimensiuni mari, parfumate, fiind totodata cunoscut si drept trandafirul pentru dulceata.
  • Floribunda. Acest soi infloreste atat intreaga vara, cat si toamna. Acestea formeaza multe flori si sunt usor de ingrijit.
  • Trandafirii urcatori care, desigur, au ramurile foarte lungi.
  • Trandafirul de Provence, a caror flori sunt de culoare rosie.
  • Trandafirul cu parfum de mosc. Acest soi este unul sensibil la frig si are flori roz, grupate in cate 4 sau 5.

Cand plantam butasii de trandafiri?

Plantarea butasilor de trandafiri poate fi facuta atat primavara, cat si toamna. Daca alegi sa ii plantezi primavara, acest lucru este indicat sa fie facut fie in luna martie, fie in luna aprilie. In schimb, daca alegi sa ii plantezi toamna, recomandarea este sa ii sadesti in lunile septembrie ori octombrie, inainte de venirea primului inghet.

Locul si modul de plantare al butasilor

Trandafirii sunt plante care iubesc caldura si soarele si, de aceea, locul in care alegi sa ii plantezi trebuie sa fie unul luminos si la care soarele sa aiba acces suficient.

In momentul in care alegi locul in care vei planta trandafirii, incearca sa realizezi o vizualizare a modului in care zona respectiva va arata dupa ce acestia vor creste. Gandeste-te la faptul ca trandafirii se pot dezvolta destul de mult, fiind astfel nevoie sa lasi un spatiu suficient intre ei sau intre ei si alte plante. In functie de sortimentul de trandafiri, distanta de plantare a acestora poate fi cuprina intre 50-80 de centimetri.

Incearca sa nu lasi mult timp intre achizitionarea butasilor si plantarea acestora. De asemenea, inainte de a ii planta este recomandat sa ii tii pentru cateva ore in apa, pentru ca acestia sa se rehidrateze, maximul fiind de 24 de ore.

Mocirlirea butasilor

Mocirlirea butasilor reprezinta o etapa care nu trebuie sarita pentru ca planta sa se bucure de o crestere armonioasa. Realizarea mocirlirii presupune adaugarea unor cantitati egale de apa si de sol intr-o galeata incapatoare. Pe langa acestea se adauga cantitatea necesara de ingrasamant natural si se amesteca pana cand se formeaza o compozitie omogena. Apoi, butasii sunt afundati de mai multe ori in compozitia formata pana cand radacina va fi complet acoperita de acest amestec.

Cum plantam butasii propiu-zisi?

Dupa pregatirea butasilor trebuie realizate gropile in care acestia vor fi asezati, cu dimensiuni de aproximativ 40 cm latime si 40 cm adancime. Ia fiecare trandafir si asaza-l in groapa, intr-o pozitie cat mai dreapta. Totodata, nu uita sa te asiguri ca punctul de altoire este la aproximativ 5 centimetri deasupra nivelului solului.

Mentine trandafirul in aceeasi pozitie in timp ce umpli groapa cu pamant si ingrasamant, iar la final incearca sa il scuturi putin astfel incat solul sa se aseze cat mai uniform printre radacini.

Cum ingrijim butasii dupa plantare?

Dupa procesul de plantare butasii de trandafiri trebuie sa fie bine udati. Trandafirii trebuie udati zilnic timp de aproximativ 2 sau 3 saptamani. Insa, udarea trebuie oprita in cazul in care vremea devine prea friguroasa si apare riscul de inghet.

De asemenea, aplicarea ingrasamintelor este extrem de importanta pentru ca trandafirii sa creasca sanatosi. Nu in ultimul rand este recomandata taierea acestora primavara sau dupa fiecare ciclu de inflorire pentru a le asigura un aspect aerisit si uniform.

Citeste și:

 

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply