Cum pregătești trandafirii pentru iarnă

0

Ca să te bucuri tot anul de trandafirii din grădina ta, alege soiurile rezistente, care sunt adaptate la condiţiile de la noi: Rose de Rescht, Rosa Damascena, Rosa Graham Thomas, Chrysler Imperial, Honey Vanilla.

Trandafirii pot trece cu bine peste iernile reci dacă beneficiază de câteva metode de protecție. Cei cu flori mici tind să reziste mai bine decât cei cu flori mari. Pregătirea trandafirilor pentru iarnă începe chiar de la mijlocul lunii august, când este indicat să nu le mai administrezi îngrășământ, pentru ca tufa să nu mai crească atunci când vine primul îngheț, care ar putea să o distrugă. În același timp, aceste plante încetinesc ritmul și își mai conservă din energie pentru perioada rece.

La începutul toamnei, aplică pentru fiecare tufă două-trei linguri de superfosfat care se eliberează lent în sol și menține rădăcinile puternice pe timpul iernii. Tot acum este bine să nu mai îndepărtezi florile uscate, pentru că în acest fel vei permite trandafirului să se pregătească pentru sezonul hibernării.

Citește și: Despre trandafiri în fel și chip

După ce a trecut prin câteva geruri, frunzele lui vor începe să cadă. Atunci este bine să îi dai jos și ultimele frunze, iar la final să le strângi cu grebla și să le arzi. Nu uita că planta are nevoie de apă și în sezonul rece. Unele ierni pot fi foarte uscate, iar umiditatea din sol se poate evapora rapid. Continuă să uzi planta până la primul ger.

Pentru protecție tunde trandafirii la 40-50 cm înălțime, iar peste rădăcină adună o moviliță de pământ reavăn. Tulpinile pot fi protejate de vânturile puternice dacă le înfășori în țesături de sac pe care le găsești la sere și florării. Dacă ai trandafiri cățărători, ar fi bine să le scoți cu atenție crengile de pe suporturi și să le acoperi cu pământ așa cum ai procedat și cu baza plantei. Atenție, aceștia nu se tund.

Trandafirii crescuți pe picior (cu o singură tulpină) au nevoie de protecția punctului de altoire. Și pe aceștia îi poți împacheta într-un strat de paie acoperit cu o pânză de sac și legat cu sfoară, ceea ce le va oferi câteva grade în plus în nopțile reci.

Citește și: Cum să usuci trandafirii pentru decor

 

Articol realizat de Elena Mihăescu

Sursă foto: iStock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply