Canada, o tara a contrastelor I

0

Oriunde ai merge, Canada este o țară a contrastelor. A contrastelor între vechi și nou în marile orașe, între urbanizarea lor incredibilă și sălbăticia naturii, între pulsul vieții citadine și al celei rurale…

Canada primarie Toronto
Foto: Flori Lixăndroiu

Ce să vezi în Canada?
Dacă începi cu orașele, nu rata Ottawa, care este capitala țării, dar nici Toronto, cel mai mare centru financiar și comercial al ei și al patrulea oraș al Americii de Nord, și nici marile orașe francofone: Montreal și Quebec City. Sunt suficient de adunate pe hartă ca să le poți vedea pe toate într-un sejur ceva mai mare de o săptămână în Canada. Mai adaugă câteva zile și pentru natură!
Construcțiile tot mai îndrăznețe sporesc modernismul orașelor, dar vechile clădiri conservate cu grijă țin sus steagul tradiției. Aș remarca  Montrealul, care îți oferă un amestec de tradiție europeană și modernism american, însă franceza vorbită aici îți dă imboldul să te simți ca la Paris și să cauți edificiile vechi.
Stadionul olimpic din Montreal, construit cu risipă de fantezie, tehnici inedite și costuri pe măsură, te surprinde cu un turn incredibil de înclinat, de care este ancorat prin cabluri un acoperiș din fibră de sticlă. Vehiculul care urcă pe spinarea turnului te duce la o platformă, de pe care ai o minunată priveliște, nu doar a stadionului, ci și a întregului Montreal.
Vechea primărie din Toronto, un superb edificiu în stil romantic de la sfârșitul secolului al XIX-lea, a fost inaugurată în 1899. Concursul organizat în 1957 pentru construirea noii primării a reunit 510 participanți din întreaga lume. A câștigat arhitectul finlandez Vilijo Revell, iar clădirea, inaugurată în 1965, realizată după extraordinarul lui proiect modern, a devenit un alt mare simbol al orașului Toronto (foto).

Articol adaptat din revista Casa lux – februarie 2012

Autor: Flori Lixăndroiu

Citește și Vizită magică pe insula Lindau II

 

 

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply