Cactusul de Crăciun. Ghid de îngrijire

2

Iubit și prețuit pentru florile sale, mai ales în perioada de Crăcium, cactusul de Crăciun, pe numele oficial Schlumbergera bridgessii,  are deseori probleme. Câteva dintre ele sunt considerate ca fiind cele mai frecvente. Le luăm pe rând și îți dăm câteva sfaturi care ar putea rezolva problemele acestei iubite plante de interior, unul dintre simbolurile Crăciunului.

Bine îngrijit acesta poate să înflorească chiar și de două ori pe an. Remarcabil este că o face cu precădere în decembrie și în aprilie (uneori este numite pentru aceasta cactusul de Paște).

Spre deosebire de cactușii tipici,  Schlumbergera este originară din pădurea tropicală. În mod natural planta crește într-o climă umedă, rădăcinile fiind prinse într-un substrat format mai ales din frunzele degradate ale copacilor. Principalele probleme ale plantei sunt legate de lumină, drenaj și atacul unor ciuperci.

Frunze palide, moi, ofilite.

Deseori această problemă are două cauze care stresează planta simultan. Prima este prea multă lumină. Cactusul de Crăciun are mereu nevoie de lumină indirectă, deși poate suporta razele directe ale soarelui timp de câteva ore pe zi. A doua cauză este udarea incorectă. Cactusul de Crăciun este o plantă suculentă, deci are nevoie de apă. Cu toate acestea udarea cu o cantitate mare de apă, dintr-o dată, nu este pe placul acestei plante. Udarea trebuie să se facă cu cantități mici de apă, de preferat de ploaie sau din zăpadă, sau apă stătută.

Planta nu suportă să aibă rădăcinile în apă, iar un drenaj deficitar îl poate omorî. Dacă vasul în care stă nu drenează bine excesul de apă, scoate planta din ghiveci și așază la bază un strat de pietre. În plus, după udare scurge apa din farfurie.

Frunze arse și fără vitalitate

Planta primește prea multă lumină. Aceasta este principala cauză care duce șa „arderea” frunzelor. Mută-l într-un loc umbrit, mai ales după-amiaza.

Când cactusul de Crăciun este foarte moale și lipsit de vitalitate, transferul într-un nou ghiveci cu un strat nou de pământ este cea mai bună soluție. Este necesar transferul într-un nou substrat. Scoate cactusul plin de Crăciun din oală și îndepărtează ușor cât mai mult sol posibil. Folosește un pământ de calitate, combinat cu o parte nisip, pentru un drenaj bun.

Planta se simte bine în vase mici, dar mutarea într-un vas doar puțin mai mare, cu sol proaspăt – neapărat combinat cu nisip, la fiecare câțiva ani, stimulează creșterea plantei.

Transferul streseză planta și este foarte posibil ca în ciuda condițiilor noi, pentru o scurtă perioadă planta să regresese. Continuă să o uzi cu atenție și își va reveni. Tot stresul poate să fie cauza pentru care planta pierde prematur bobocii. partea bună este că anul urmîtor va înflori și mai bogat.

Boli provocate de ciuperci

Putregaiul bazal al tulpinii – se dezvoltă în general în solul rece și umed, este ușor de recunoscut prin formarea unei pete maronii, îmbibate cu apă, la baza tulpinii. Din păcate, planta moare.

Putregaiul rădăcinii – în mod similar, plantele cu putregaiul rădăcinii sunt greu de salvat. Boala, ofilește plantele și, în cele din urmă, le omoară. Ciuperca provoacă un aspect ofilit, iar rădăcinile sunt umede, negre sau maroniu roșiatic. Este posibil să poți salva planta. Cactusul se coate dinvasul său iar rădăcinile se curăță foarte bine pentru a îndepărta ciuperca. Rădăcinile bolnave se taie. Replantați cactusul de Crăciun într-o oală nouă umplută cu un amestec de substrat special pentru cactuși și suculente. vasul trebuie să aibă strat d epietre la bază și un drenaj foarte bun.

Botrytis blight – mucegai gri, face ca florile și tulpina să se acopere cu micelii gri-argintii. Îndepărtarea părților de plante infectate poate salva planta. Îmbunătățirea ventilației și reducerea umidității poate preveni focare.

Virusul petei necrotice – planta are frunze și tulpini pătate, galbene sau ofilite. Este posibil să poți salva plantele bolnave mutându-le într-un recipient curat umplut cu un amestec proaspăt și să tai zonele bolnave.

Fungicidele sunt adesea ineficiente, deoarece agenții patogeni specifici sunt dificil de identificat și fiecare agent patogen necesită un fungicid diferit.

Pentru a preveni putregaiul, planta se udă regulat, dar cu apă puțină. Excesul se elimină, iar vasul de la bază se curăță periodic pentru a preveni formarea de mucegaiuri. Planta este afectată și dacă solul devine pietros, ca urmare a lipsei de apă.

Câteva sfaturi în plus

Cactusul de Crăciun preferă temperaturi cuprinse între 15-21 grade Celsius, cu niveluri de umiditate medii până la ridicate. Așezarea unei tăvi cu pietricele umplute cu apă sub recipientul pentru cactus de Crăciun este o modalitate bună de a adăuga mai multă umiditate în casă.

Cu aproximativ șase până la opt săptămâni înainte de a face flori, planta trebuie pusă în repaus reducând umiditatea și lumina, cât și temperatura. Planta are nevoie de 12-14 ore de întuneric și temperaturi medii în jur de 10 grade Celsius. După trei săptămâni de se reiau udările, iar planta este expusă la lumină mai ales în rpima parte a zilei, mai mult de 10 ore pe zi. Se poate fertiliza, cu îngrășământul bogat în potasiu la fiecare două săptămâni, odată ce se formează mugurii.

Este benefic pentru planta ca periodic nivelurile de umiditate să scadă (se previn infectările cu ciuperci), iar solul la suprafață să se usuce parțial, dar niciodată complet.

Lipsa apei și schimbările bruște de temperatură pot face ca mugurii florali să cadă mai rapid. Un sol de calitate, bogat în humus și alți nutrienți, este util, dar mereu combinat cu nisip în proporție de 1:1.  Locul ideal este aproape d eo fereastră spre est, pentru lumină moderată și puțin soare direct.

Cactusul trebuie replantat într-un alt vas în fiecare an, după înflorire. Procedura are mai mult scop preventiv, dar poate produce și stimularea înfloririi.

Citeste si: Plante depoluante care te pot ajuta să purifici aerul din casa ta

Text: Otilia Ignat/sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. Pingback: Masa festiva și cadourile de Crăciun Lifestyle Revista Ioana

  2. Pingback: Sărbătorile de iarnă la români • Revista Ioana

Leave A Reply