Cum îngrijești corect Zygocactus-Schlumbergia, cactusul de Crăciun

0

Zygocactus-Schlumbergia, numită și cactusul de Crăciun sau Crăciunița, este o plantă foarte populară în România. Ea înflorește doar iarna, de unde și numele, iar florile sale pot fi albe, roz, roșii, violet, galbene sau chiar aurii.

Citeste si: Cactusul de Crăciun. Ghid de îngrijire

Dacă și tu vrei să aduci una în casă, iată tot ce trebuie să știi despre această plantă încântătoare.

Cactusul de Crăciun se poate înmulți pe toată perioada anului, dar te vei bucura de cele mai multe rezultate dacă vei face acest lucru în primăvară (martie-aprilie). Înmulțirea sa se face prin fragmente de tulpini, care sunt lăsate câteva ore la uscat înainte de a fi plantate în alt ghiveci.

Nu are pretenții prea mari legate de sol, însă e bine ca acesta să fie drenat ușor. Dacă nu vei face acest lucru, apa se poate strânge la suprafață, iar înflorirea poate fi diminuată sau nu mai are loc.

În timpul verii, dacă e foarte cald afară, Crăciunița se poate uda abundent, inclusiv prin pulverizare pe frunze. În rest, o poți uda doar când pământul se usucă puțin la suprafață – de obicei o dată pe săptămână. Se recomandă o pauză de o lună după terminarea florilor.

În cazul în care udarea florii s-a făcut în mod necorespunzător, pământul de la suprafață poate mucegăii. În acest caz, stratul respectiv se va îndepărta și se va înlocui cu unul uscat, iar udările se vor face mai rar.

Dacă planta își pierde florile repede, acestea căzând chiar și la cea mai delicată atingere, cel mai probabil îi lipsesc elementele nutritive. De aceea, e bine ca pământul să fie fertilizat din când în când cu un produs bogat în potasiu.

Planta trebuie să fie păstrată la lumină naturală, departe de sursele de căldură (calorifer, aparat de aer condiționat), însă aceasta nu ar trebui să fie foarte puternică. De asemenea, ar trebui să stea într-un mediu umed. Cel mai simplu este să pui lângă ghiveci un pahar de apă care, prin evaporare, va oferi puțină umiditate aerului.

O altă nevoie esențială a acestei plante este solul special preparat pentru cactuși. O altă soluție este să combini pământ de grădină și nisip, în straturi.

Pentru că planta să înflorească în perioada sărbătorilor de iarnă, impune-i o perioadă de repaus, udând solul doar parțial. Redu cantitatea de apă pe parcursul lunii octombrie și reia udarea lui normală în noiembrie. Ține cactusul de Crăciun cel puțin 14 ore la întuneric absolut, vreme de două-trei zile, până când mugurii încep să se formeze.

 

 

Sursă foto: pxhere

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply