Bottlebrush sau peria de sticle, o planta deosebita

0

Bottlebrush este numele firesc pentru aceasta plantă cu aspect ciudat, dar spectaculos și inedit. Oficial se numeste Callistemon citrinus, în traducere aproximativa însemnând stamine frumoase cu miros de lămâiță. Exact așa este și Bottlebrush. O plantă ale cărei flori seamănă cu o perie de spălat sticle, cu parfum delicat de lămâiță.

Bottlebrush (1)

Bottlebrush este originară din Australia și a fost adusă în Europa în 1789, de către Joseph Banks – un naturalist britanic, președinte al Societatii Regale Britanice, la acea vreme. Bottlebrush a devenit rapid unul din punctele de atracție ale grădinilor englezești, a dovedit o capacitate de adaptare la mediu cu totul specială astfel că, azi, poate fi găsită prin toată Europa fiind o plantă de decor cu totul remarcabilă, pentru curți, parcuri și grădini. Planta are o creștere viguroasa, luând aspectul unui arbust, ușor ramificat, cu coroană sferică.

Bottlebrush este spectaculoasă prin florile sale, în fapt inflorescente colorate în roșu intens, cu aspect pufos-țepos. Planta se remarcă și prin aroma intensă de lămâie a funzelor, dacă acestea sunt frecate în palmă. În Australia, Bottlebrush ia forma unuor adevărați copaci cu înălțimi de trei metri și chiar mai mult, dar în Europa nu depășește niciodată mai mult de un metru, un metru jumătate și rămâne la nivelul de arbust, ceea ce o face chiar mai decorativă decât în locurile de origine.

Peria pentru sticle iubește lumina, dar nu poate face față la iernile continentale. Doar în Marea Britanie și zonele sudice ale Europei poate sta în gradini. La noi poate fi cultivată numai în ghivece mari și poate sta afară din mai până la finele ui septembrie, dar trebuie să-și petreacă iarna în casă sau într-un loc ferit de frig. Planta în ghiveci, când este scoasă afară, trebuie așezată într-un loc cu lumină filtrată, căci ramurile tinere pot fi afectate ușor de soarele extrem de puternic al lunilor de vară. Poate fi lăsată în ploaie, dar trebuie ferită de ploile torențiale violente de vară, care i-ar putea rupe ramurile.

Bottlebrush (2)În ceea ce privește temperaturile suportă variații de la 8 până la 35 grade Celsius, iar temperatura de confort este cuprinsă între 16 și 28 grade. Iarna, intră în repaus vegetativ și poate sta într-o cameră răcoroasă cu 8-15 grade. Are nevoie de lumină și trebuie udată mai puțin, de preferat o singură dată pe lună cu apă puțină.

In perioada de vegetatie trebuie udată frecvent, la 4-5 zile, fără a lăsa apa să băltească și lăsând pământul să se usuce între două udări.Este recomandat ca în zilele foarte calde să pulverizezi apă pe frunze, planta suportând greu aerul uscat. În ghiveci are nevoie de un amestec de pământ de grădina, turbă și nisip și un îngraășământ echilibrat pentru plante cu flori administrat din când în când.

Bottlebrush înflorește primavara și vara, când ramurile se împodobesc cu inflorescentele cilindrice care îi dau și numele.

Planta are nevoie de atenție pentru că riscă atacuri violente cu acarieni. Preventiv poate fi tratată cu insecticide.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply