Arbuşti floriferi deosebit de frumoşi

0
Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru, loc. Drăgăneşti-Olt, jud. Olt
Stimaţi cititori,
Plantaţi toamna arbuşti floriferi. Iată ce specii vă recomand pentru aceasta:

 1. Forsythia sau clopoţelul galben este o specie cu înflorire puternică, ale cărei flori galbene-aurii îmbracă în luna martie toate ramurile. Arbustul creşte repede şi este rezistent la condiţiile de mediu. După înflorire se taie drastic scurtând ramurile, pentru că florile apar pe ramurile din anul anterior.
 2. Gutuiul japonez sau Chaenomele este un arbust tufos şi ţepos care înfloreşte primăvara. Florile apar înaintea înfrunzirii depline, pe ramuri vechi şi au culoarea roşu-cărămiziu.
 3. Mahonia este un arbust tufos cu frunzişul persistent verde-lucios, care creşte 1 m şi face flori galbene în vârful lăstarilor, cu miros plăcut de miere. Înflorirea are loc în martie-aprilie. Este decorativ şi după înflorire, iar toamna frunzele devin purpurii.
 4. Gheorghe Cojocaru
  Liliacul sau Syringa este un arbust rustic cu multe specii, care înfloreşte în aprilie-mai, având inflorescenţe bogate şi foarte parfumate. Florile sunt de culoare bleu, violet, alb sau liliachiu, cu bordură albă la varietatea Sensation.
 5. Elaeagnus (Eleagnus) sau sălcioara mirositoare este un arbust cu creştere puternică, frunze verzi-cenuşii, ramuri spinoase şi lăstari argintii. Face fl ori mici galbene, care degajă un parfum puternic şi plăcut. Înfloreşte în mai-iunie.
 6. Viburnum sau bulgăraș (V. opulus = călin) este un arbust lemnos cu inflorescențe globuloase albe pe întreaga coroană. Înflorește simultan pe toate ramurile în mai.
 7. Deutzia (Deuția) sau mălinul de grădină înflorește bogat la începutul verii, pe lăstari vechi. Inflorescențele în ciorchine și fără parfum sunt albe sau roz.
 8. Weigella sau Diervila este un arbust originar din China și Coreea, ce crește sub forma unei tufe de 3-4 m, dar care poate fi ținută pe loc prin tăieri anuale. Este decora-tivă prin bogăția de flori care apar în luna mai. Florile sunt nemirositoare, dar au culori plăcute roz, roșu-carmin, roșu închis, stacojiu sau alb. După înflorire, se taie drastic pentru a forma lăstari noi, pe care vor apărea florile în anul următor.
 9. Ligustrum sau lemnul câinesc este un arbust lemnos cu flori alb-gălbui în panicule mici și dese, puternic odorate, care apar în perioada mai-iunie.
  Gheorghe Cojocaru
 10. Keria japonica sau teișorul sau arbustul de piciorul cocoșului este originar din China și Japonia. Crește încet, face flori de culoare galbenă, simple sau bătute în aprilie-mai. Preferă semiumbra (soarele produce arsuri florilor). Se va feri de calcar și apa dură.
 11. Philadelphis sau lămâița sau iasomia face flori albe, foarte parfumate, abundente, grupate în raceme. Înflorește în luna mai. Florile pot fi simple sau bătute. Parfumul se pune în valoare când este plantată pe marginea aleilor sau lângă locul de relaxare.
 12. Caryopteris Cladonensis sau spiree albastră este un arbust mai sensibil, ce poate fi crescut în ghivece. A fost creat în Anglia, ajunge la 1 m și înflorește în perioa-da august-septembrie. Se taie în fiecare an la sfârșitul lunii februarie, când deja încep să apară mugurii. Neglijarea tăierii cât mai scur-tă duce la îmbătrânirea și chelirea tulpinii. Cei interesați de butași de arbuști înrădăci-nați, îmi pot scrie pe adresa: str. Nicolae Titulescu nr. 435, loc. Drăgănești-Olt, jud. Olt, cod 235400. Toate cele bune!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply