Ce nu stiai despre forsythia, copacul de aur

0

Forsythia este unul dintre primii arbusti care infloresc primava. Se spune despre Forsythia, copacul de aur ca este plin de flori, mereu, in ziua echinoctiului de primavara si ca ziua in care infloreste este ziua incepand din care temeperaturile nu ma scad sub zero. Copacul de aur este unul dintre cei mai populari arbusti ornamentali de gradină. Supranumit liliacul galben sau ploaia de aur, Forsythia este un arbust rezistent, cu crestere rapida, extrem de decorativ si prolific.

Afla cateva detalii pe care nu le stiai despre Forsythia, copacul de aur.

♦ Forsythia este un hotar în calendarul gradinarilor existand lucrari de gradinarit care se fac inainte ca Forsythia sa infloreasca si lucrari care se fac numai dupa ce infloreste Forsythia.

♦ Se spune ca dupa ce copacul de aur infloreste in cel mult zece zile vin randunelele.

♦ In lume exista in jur de 11 specii de Forsythia, cele mai multe originare din Asia de Est. Denumirea plantei provine de la numele unui celebru botanist scotian, William Forsyth.

♦ Copacul de aur infloreste bogat numai daca are parte de soare, cel putin sase ore pe zi. Iubeste lumina soarelui si de soare depinde si productia de flori. Arbustul trebuie plantat in locuri expuse intens la soare, aceasta fiind si unca pretentie a acestuia. Solul si calitatea acestuia sunt perfect tolerate. Are nevoie d eumezeala, dar rareori sufere din cazua lipsei apei.

♦ Forsytia, copacul de aur se inmulteste extrem de usor. Daca vrei acest arbust in gradina ta, tot ceea ce trebuie sa faci este sa iei lastari, dintr-o tufa mai batrana de un an, dupa ce florile au trecut si au aparut primele frunze. Lastarii trebuie sa fie vigurosi si de cel putin 30-40 de centimetri. Taie lastarii din tufa mama cu o lama, oblic. Fa o gaura adanca in pamant cu o teava lunga si subtire, pune lastarul si indeasa bine solul, apoi uda abundent cateva zile la rand, dimineata. lastarii s eprind in 90% din situatii si vor prolifera foarte frumos. Daca au conditii bune, in primavara viitoare vei avea primele flori.

copacul de aur

♦ In medicina traditionala chineza, fructele de Forsythia sunt folosite pentru detoxifierea organismului, pentru tratarea gripei si a febrei, precum si pentru tratarea migrenelor. Studii recente fac din arbust o veritabila planta medicinala cu puterei miraculoase in lupta impotriva unor afectiuni maligne si a unor boli infectioase.

♦ In medicina naturista chineza este considerata una din cele 50 de ierburi fundamentale si este folosita de peste 4000 de ani ca planta medicinala.

♦ Copacul de au este unul din putinii arbusti cu flori care rezitsa foarte bine in zonele urbane aglomerate si poluate, fiind capabila sa se rdezvolte spectaculos daca are un petec de pamant si mult soare.

♦  Daca vrei ca arbustul sa infloreasca spectaculos si foarte bogat, trebuie tuns cu atentie. Tunderea se face numai dupa trecerea perioadei de inflorire. Trebuie tunsi lastarii foarte vigurosi pentru ca acestia nu produc flori si sunt foarte lacomi. Tunderea se mai face o data toamna sau vara tarziu, dat oricum inainte ca arbustul sa-si piarda frunzele. Peste iarna se vor lasa doar ramurile tinere aparute in urma tunderii aplicate dupa inflorire, acestea fiind ramurile ce vor da flori anul urmator. Se vor tunde ramurile prea dese sau uscate.

♦ Copacul de aur poate fi lasat sa se dezvolte in voie, fara taieri, daca este intr-un loc luminat unde nu afecteaza prin dezvoltarea sa alte plante. Liber, arbustul poate creste pana la trei-patru metri inaltime, iar tulpina principala poate afinge la un diametru coroanei poate sa depaseasca patru-cinci metri. Lastarii arcuiti pot imbraca garduri sau arcade, desi planta nu are tendinte cataratoare.

 

Sursa foto: pixabay.com

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply