Îngrijirea arborilor și arbuștilor la final de iarnă

0

Îngrijirea arborilor și arbuștilor la final de iarnă. O dată cu încălzirea vremii, grădina înverzește treptat. Arborii și arbuștii se trezesc mai greu din somnul lung de iarnă, deci e o perioadă numai bună să efectuezi câteva lucrări de întreținere care să le asigure un start bun în noul sezon.

Îngrijirea arborilor și arbuștilor la final de iarnă: tunde pomii fructiferi

În zilele senine de iarnă poţi ieşi în grădină pentru a începe o toaletare a pomilor fructiferi. Atenţie, regula generală de executare a acestei lucrări vizează doar ramurile moarte, bolnave, periculoase, rupte, prost situate şi subţiri, care pot fi îndepărtate fără probleme în februarie. Dar dacă gerurile năprasnice persistă în această perioadă, atunci aceste lucrări sunt de evitat, întrucât pot periclita viaţa arborilor sau a pomilor fructiferi. Nu uita, execuţia corectă a tăierilor presupune ca punctul de secţionare să se execute deasupra unui ochi (ramuri) orientat înspre exteriorul coroanei.

Citește și Cum se îngrijesc astilbele: sfaturile expertului

Îngrijirea arborilor și arbuștilor la final de iarnă: glicina se tunde de două ori pe an

Spre sfârşitul lunii februarie, când planta este încă în stare de hibernare şi fără frunze, creşterile bazale trebuie reduse la circa 2-3 muguri, în timp ce lujerii laterali pot fi eliminaţi complet de la bază. În acest fel vei încuraja o înflorire timpurie. Atenţie, în iulie trebuie executată cea de-a doua tăiere obligatorie, care va asigura o dezvoltare armonioasă şi compactă a plantei, plus o înflorire eşalonată.

Îngrijirea arborilor și arbuștilor la final de iarnă: hibiscusul necesită o tundere severă

Tunderea sa la sfârşitul iernii va îmbunătăţi aspectul şi va expune centrul coroanei la soare. Pentru început, înlătură ramurile moarte, degradate sau rupte. Iar pentru a determina formarea unei coroane frumoase, trebuie să-i aplici o tăiere severă ce presupune doar 3-4 noduri pe fiecare ramură.

Pentru ramuri groase foloseşte un foarfece-nicovală sau un ferăstrău.

Citește și Antirrhinum (gura leului) – sfaturi de cultivare

Îngrijirea arborilor și arbuștilor la final de iarnă: tunde gardul viu de laurocerasus

Prunus laurocerasus este un arbust de talie mijlocie cu frunze persistente, lucioase, pretabil pentru gard viu sau ca arbust solitar. Are nevoie la sfârşitul iernii de tăieri de formare şi igienizare, astfel vei obţine o tufă compactă şi sănătoasă.

Îngrijirea arborilor și arbuștilor la final de iarnă: foloseşte uneltele potrivite

Foloseşte pentru ramurile subţiri foarfece bine ascuţite, pentru crengile mai groase de 5 mm un foarfece-nicovală (cu o lamă subţire şi una groasă), iar pentru cele de peste 30 mm un ferăstrău. Nu e nevoie să te urci în copac; ramurile din vârf pot fi tăiate cu foarfece sau ferăstraie cu prelungitor.

Citește și 5 rețete delicioase: dulciuri cu alune, mere, afine și… tomate

Articol adaptat din revista Casa și grădina   *   Text: Carli Marian   *   Foto: 123RF

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply