Gutuiul japonez. Cum il ingrijesti

0

Gutuiul japonez este un gen al familiei Rosaceae, care cuprinde mai multe soiuri de arbuști fructiferi care înfloresc primăvara. Fructele pe care le face gutuiul japonez au forma gutuilor autohtone, dar mult mai mici, au gust acru intes și cu un conținut foarte ridicat de vitamina C, minerale și pectină.

Gutuiul japonez

Fructele pe care le face gutuiul japonez sunt foarte aromate, iar arbustul, din momentul înfloririi și până se coc fructele (la finele lui octombrie), este foarte decorativ. Gutuiul japonez înflorește primavara devreme, fiind printre primii arbuști care înfloresc în grădină. Florile sunt roz intens,  sau roz mai deschis, de tip seșile (adică sunt prinse direct pe ramură). Florile sunt solitare, dar foarte dese sau apar în inflorescențe, grupate câte 4-6 flori.

Citeste si: Plantarea arbustilor fructiferi toamna

Gutuiul japonez Gutuiul japonez se adaptează foarte bine la condițiile climatice de la noi, mai ales în zonele de deal și podiș și este foarte potrivit pentru decorarea zonelor de grad, din apropierea zidurilor și în imediata apropiere a împrejmuirilor. Poți să faci chiar un ”gard viu”  din gutuiul japonez, atâta vreme cât găsești locurile însorite sau care sunt iluminate direct de la soare cel puțin 4-6 ore pe zi, în timpul verii.

Coronamentul pe care îl dezvoltă gutuiul japonez este foarte des ceea ce îl face util pentru formarea de garduri vii și pentru ascuderea zonelor de împrejmuire sau a zidurilor. Planta are capacitatea de a se înmulți singură, așa că pentru început puii de gutui japonez se pot planta la o oarecare distanță, iar uletrior, pe măsură ce se dezvoltă, prin drajonare, se pot extinde pe direcția dorită sau se pot îndesi. Gutuiul japonez poate crește până la 3 metri înălțime.

Unul din marile avantaje pe care le are gutuiul japonez este că este foarte rezistent la îngheț, la secetă și este foarte adaptabil la diferite tipuri de sol, deși le preferă pe cele fertile, ușor acide și sărace în calciu.

Taierile la gutuiul japonez se fac primăvara, după înflorire, și au ca scop menținerea arbustului la dimensiunile și formele dorite, fie că este solitar, fie că formează tufe sau aliniamete vii. Pentru formare și îndesire se pot face și tăieri masive, la circa 20-25 de centimetri de sol.

Citeste si: Catina de gradina

Dacă vrei să cultivi gutuiul japonez poți folosi seminte, butași tineri (la finele primăverii sau la începutul verii), dar cel mai bine este să folosești drajoni de la planta mamă. Pentru aceasta se sapă lângă drajon, până când se ajunge la rădăcina acestuia, după care se separă drajonul, cu o porțiune de rădăcina, care se plantează imediat, în locul nou. Taie ramurile superioare ale drajonilor, pentru ca gutuiul japonez să-și direcționeze seva spre înrădăcinare și nu spre frunze. Cel mai bun moment pentru separarea drajonilor este cel de dinainte ca gutuiul japonez să intre în vegetație.

Citeste si: Plantarea zmeurei de toamna

Gutuiul japonez are nevoie de fertilizatori, cel puțin de două ori pe an, are nevoie de udări moderate, dar trebuie ferit de apă care să băltească. În ceea ce privește dăunătorii, gutuiul japonez este foarte rezistent, iar eventualele boli se trateaza sau se previn după tiparul de protejare al altor arbuști fructiferi (zmeur, mur).

Sursa foto: ©brozova/ Alinute –Fotolia. com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply