Aptenia, o planta cuceritoare

4

Aptenia (Aptenia cordifolia) este o planta din familia plantelor suculente extrem de prolifică, rezitentă și foarte frumoasă. Are însă pacatul de a fi foarte invazivă, cucerind an după an, locuri noi, dar beneficiul este că-ți va înfrumuseța grădina și va bloca dezvoltarea buruienilor.

În plus, planta se dezvoltă din semințele lasate toamna, în timp ce lăstarii – foarte numeroși, nu reușesc să se fixeze în sol decât dacă sunt puși pur și simplu, cu mâna. Este ideală pentru gradini pentru care nu a prea mult timp de oferit pentru ca este rezistenta si foarte frumosa.

Aptenia nu este foarte des întâlnită la noi, dar se poate adapta bine, cu o mână de ajutor. Cum spunea cineva, este o plăntuță tare cumsecade. Există în două variante – cu flori roz și flori roșii, ambele foarte decorative, mai ales dacă au frunze și flori multe, combinața între florile (destul de rezistente) și verdele frunzelor fiind foarte decorativ și elegant.

Planta se înmulțește prin butaș (aproape imposibil de găsit în magazine, dar prin curție cu gradinari inimoși este posibil, așa că nu-ți pierde speranța, o poți găsi!) care se pun în solul din grădină, prin mai–aprilie sau în ghivece daca-i trecut de septembrie. În casă stă bine la lumină, cu apă puțină, iar primăvara se poate trasfera în grădină. Creșterea este spectaculoasă iar aptenia se va întinde curajos, mai ales dacă solul este propice (nisipos, afânat și umed).

Aptenia cordifolia este un hibrid originara din sudul Africii. Tulpinile târâtoare, pot ajunge până la aproximativ 60 de centimetri lungime. Frunzele au formă de inimă.

Aptenia se dezvoltă convenabil pe orice tip de sol și se înmulțesc singure din semințe.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion4 Comments

    • Nu rezista iarna(brasov).Mi-am adus butasi din Turcia si in gjiveci e ok dar afara peste iarna le-am pierdut.

    • Otilia Ignat

      o poti gasi in magazinele d especialitate sau in cele virtuale de pe net.

Leave A Reply