Aproape tot ce conteaza despre proiectele de casa

0

Dacă vrei să-ți faci casă atunci trebuie să te informezi despre proiectele de casă. Îți venim în ajutor cu detaliile care contează și cu informațiile esențiale atunci când ajungi să treci de la dorință la fapte și când, inevitabil vine momentul în care ai nevoie, efectiv de proiectul de casă.

proiectele de casă

Nu intru în detaliile birocratice, pentru că acestea sunt mai simple sau mai complicate direct proporțional cu mărimea localității și cu gradul de sistematizare. Ideea este că e complicat să ajungi la momentul în care ai autorizația de construcție în mână, indiferent că-ți faci casă în buricul Bucureștiului, sau aiurea, într-un sat sau la marginea unei localități. În plus documentele de care ai nevoie și durata finalizării actelor variază de la localitate la localitate. Indiferent de situație vei avea nevoie de un blue print, cum ami sunt numite proiectele de casă puse pe hârtie, de la care posibilitatea de a te abate, fără să riști să primești amenzi, este destul de mică.

Citeste si: Mansardarea unei case vechi. 4 detalii esentiale

Practic ai mai multe variante. Descarci gratuit de pe internet un proiect de casă gata făcut, îl modifici puțin cu proiectatul din primărie și gata. Soluția este una de compromis, total neinspirată. Casa o să aibă probleme fie că este vorba de structura efectivă, fie de compartimentare.

O altă soluție este să cumperi cu prețuri destul de modice un proiect de casă din ofertele firmelor de proiectare și de arhitectură. Aici este însă o chestiune de noroc, de șansă și de abilitatea ta de a citi proiectul și a înțelege care sunt toate detaliile lui. Dacă mergi pe varianta asta trebuie să-ți faci o strategie pe care să o repecți cu ambiție până vei ajunge cu proiectul de casă în buzunar, vizat de autoritățile locale.

Înainte de a cumpăra un proiect de casă evaluează datele terenului pe care vrei să contruiești. Un studiu geologic este fundamental pentru că în funcție de calitatea solului vei face fundația, iar aceasta va avea anumite caracteristici în funcție de soliditatea terenului de nivelul pânzei freatice și de înălțimea construcției.

Stabilește dacă vrei casă pe un singur plan, cu două etaje, sau dacă vrei să extinzi casa pe înălțime după niste ani. În cazul acesta proiectul de casă trebuie să ia în calcul și perspectiva și aventualele viitoare transformări ale casei. Nu poți construi o casă cu două etaje, daca fundația a fost făcută pentru o casă pe un singur nivel, de exemplu.

Citeste si: De ce trebuie un proiect de casa, cand iti faci casa

Stabilește poziția ferestrelor și orientarea casei față de traseul soarelui pe cer. Casele se așează de regulă pe direcția est-vest, cu ferestrele. Evită să ai ferestre spre nord și ține cont și de eventuala pantă a solului. Toate acestea sunt detalii pe care un proiect de casă ”de gata” nu le cunoaște așa că acesta trebuie adaptat și modificat. O casă construită pe un teren în pantă are cu totul alte reguli și are nevoie de un alt proiect de casă decât una pe teren plan, iar o casă în zona de deal are alte caracteristici decât una la malul marii sau la câmpie.

Citeste si: Casa la rosu sau casa la gri? Cea mai buna alegere

Toate aceste complicații dipar la un proiect de casă personalizate, adică făcute în acord cu nevoile tale, după ce arhitectul și proiectatul au văzul locul viitoarei case și au înțeles ce vrei de la casa pe care o vei construi.

Chiar și așa ia seamă la detalii și la unele aspecte pe care probabil nici proiectantul, nici arhitectul nu ți le vor spune. Toate țin de rezistența casei și de siguranță, iar unele din dorințele pe care le ai față de proiectul de casă pot să nu fie nici practice, nici viabile. De exemplu la o casă pe un singur plan ferestrele pot fi mai mari decât la o casă cu un etaj, după cum deschiderea camerelor la parter poate varia doar între anumite limite, daca vrei casă cu etaj. Complicat, nu?

Citeste si: Proiecte de case economice

Sfatul unui arhitect priceput, pentru cei care vor să afle totul depsre proiectele de casă, sfat pe care l-am auzit și l-am ținut minte este acela de a-ți face casa după un proiect de casă făcut de un specialist, numai după ce acesta îți devine un bun și apropiat prieten!

Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply