Anemone – floarea Pastelui

0

anemone (2)Unele dintre cele mai frumoase flori ale primăverii, despre anemone se poate scrie o poveste. Celebre, delicate și deseori înflorind  prin gradini fără să știi că te bucuri de frumusețea unor anemone, aceste flori aparțin de familia Ranunculaceae, gen de plante care cuprinde aproximativ 120 de specii de flori.

Numite și floarea Paștelui, pentru că nu înfloresc niciodată mai devreme de 15 martie și nici după 10 mai (perioada limită în care cade Paștele), toate florile din specia anemone sunt originare din regiunile montane din jurul Mării Meditenane. Speciile de anemone se remarcă prin culorile lor foarte intense, de la roșu, la albastru și galben viu. Botanistul John Gerade, primul care a clasificat și stabilit detalii despre anemone, în 1597 consemna faptul că petalele florilor roșii de anemone erau folosite pentru vopsirea ouălor de Paște.

Există credința că florile de anemone au puteri protectoare, fiind considerate o barieră în calea spiritelor rele. Legendele spun că anemonele sunt lacrimile Afroditei.

Citeste si: Ghiocei si branduse albastre. Primavara din gradina

anemone (1)Toate speciile de anemone sunt flori perene, au nevoie de un sol reavăn, bogat în humus, bine drenat și locuri parțial umbrite. Rădăcina este un rizom, iar tulpina simplă, cu frunze pețiolate, se termină de obicei cu o singură floare. Specific anemonelor este discul auriu înconjurat de petale late. Plantarea se face toamna iar rizomi trebuie rehidratați înainte. Florile nu cresc foarte înalte, în funcție de specie variine de la 10, la 30 de centimetrii înălțime. Culorile variază foarte mult d ela specie la specie, practic culoare anemonelor variind de la alb la violet închis, de la roz la rosu intens.

Citeste si: Anemonele prefera frigul

Toate soiurile (cu mici și rare excepții), înfloresc primăvara, iar vara plantele intră în repaus vegetativ. Temperatura preferată este de 10 grade Celsius în timpul creșterii, iar la înflorire să fie circa 14-15 grade Celsius. Excesul de căldură face să scadă numărul de flori.

Semințele de anemone au vitalitatea foarte redusă și trebuie semănate imediat după recoltare. La maturare, fructul – care are forma de capsulă plesnește și atunci semințele se pot aduna înainte de a fi împrăștiate de vânt.

Citeste si: Floarea de nu-ma-uita

anemone (3)Udarea se face moderat pe toată perioada de vegetație. Tuberculii se pot scoate din pământ după uscarea frunzelor, vara, sau se lasă în sol, dar nu se vor uda. Drenajul solului în acest caz este foarte necesar, pentru că rizomi putrezesc foarte ușor.

Citeste si: În loc de gazon. Armeria maritime

Sunt zeci de legende în jurul acestor flori, dar remarcabilă este gingășia acestor flori, care face ca toate soiurile de anemone să merite să fie cultivate în gradini. Deși rezită puțină vreme iar perioada de înflorire este scurtă, delicate flori de anemone sunt o bucurie în plus pentru perioada sărbătorilor Pascale.

Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply