Ambrozia este una dintre cele mai agresive plante, în fapt doar o buruiană extrem de prolifică. Deși numele te duce cu gândul la ceva bun și frumos, ambrozia este un pericol maxim pentru culturi și sănătatea oamenilor fiind una dintre cele mai alergene plante din lume, care proliferează într-un ritm alarmant. Concentrațiile de polen de ambrozie riscă să crească foarte mult în Europa în anii următori, iar specialiștii trag un semnal de alarmă în privința acestuia.
Citeste si: Buruienile, inamicii grădinii
Ambrozia este originară din America de Nord, unde s-a vorbit despre ea ca despre o “plantă rea” din anul 1838. În Europa, prezenţa ambroziei a fost remarcată în 1863 în Germania, apoi în Elveţia – din 1870. În ţara noastră, planta s-a aclimatizat recent, iar în contextul încălzirii globale a crescut foarte mult producţia de polen de ambrozie. Primele informații asupra acestei specii în România datează din 1908 – planta fiind prezentă în zona Banat, Sighet, Moldova, Muntenia și Ploiești. În această perioadă s-au identificat doar exemplare individuale sau populații foarte mici. După anul 1990 pe teritoriul României numeroase terenuri agricole au fost abandonate, au avut loc defrișări masive în sectorul silvic, astfel Ambrozia s-a extins foarte mult în flora spontană, invadând inclusiv culturile agricole. Cea mai afectată țară din Europa este Ungaria, unde 58-60% sunt sensibili la polenul de ambrozia. În Germania 14% din populație e sensibilă la polenul de ambrozia, în Olanda 15% iar în Danemarca 20%.
Citeste si: 10 sfaturi pentru gradinarit, utile tuturor
Cantitatea de polen se dublează în perioadele de secetă şi caniculare. Pe numele oficial Ambrosia artemisiifolia, planta înfloreşte o perioadă lungă din iulie până la sfărşitul toamnei, iar polenul de ambrozie dispare numai atunci când temperaturile scad mai multe zile sub 9 grade Celsius.
Planta trebuie smulsă înainte de perioada de înflorire și, dacă a înflorit, este nevoie de mănuși și ochelari de protecție polenul acesteia fiind alergi pentru 8 din 10 oameni, cu reacții dintre cele mai nepăcute. Ambrozia declanșează rinitele alergice și poate provoca crize de astm sau astm alergen copiilor.
Cercetătorii recomandă o reacție rapidă și energică a autorităților, o cartografiere precisă a prezenței și evoluției ambroziei și campanii hotărâte de eradicare.
Sursa foto: Otilia Ignat