Am vizitat Muzeul Oului

1

Georgeta Teodorescu, București
Dragă redacție,
Vă trimit câteva rânduri despre Muzeul Oului din comuna Vama, str. Gării, nr. 20, jud. Suceava pe care l-am vizitat anul trecut. Am avut deosebita plăcere să o cunosc personal pe doamna profesor Letiția Orşivschi Heiser, artist recunoscut internațional pentru meşteşugul încondeierii ouălor, care şi-a transformat casa părintească în muzeu şi are una dintre cele mai numeroase colecții de ouă din Europa. olecția uprinde 1.000 de ouă realizate în tehnicile bucovinene şi 2.000 de ouă din toată lumea pe care le-a adunat în 14 ani de participări la expoziții şi saloane internaționale, făcând schimb de ouă cu ceilalți participanți. Muzeul cuprinde 22 de vitrine structurate pe două secțiuni, ouă din Bucovina şi ouă din toată lumea. Cel mai vechi ou din colecția personală este lucrat de către aborigenii australieni.

Istoria obiceiului

Ouăle din Bucovina sunt decorate cu motive vechi bucovinene de peste 80-100 de ani, aranjate pe simboluri, iar ouăle din Vama sunt cu motive de pe costumele populare din zonă. Am aflat că pe vremuri încondeierea ouălor era o îndeletnicire a femeilor şi se foloseau doar trei culori la vopsirea lor. Ouăle se golesc de conținut cu mare atenție făcând cu un cui câte o gaură la ambele capete, cu o seringă se scoate conținutul, se spală bine cu apă sărată, apoi se țin ouăle trei săptămâni în apă sărată ca să se întărească bine coaja oului. Fiecare ou trebuie să aibă un brâu împodobit, care simbolizează viața veşnică.

Semnificațiile desenelor

De asemenea, desenele de pe ou au semnificații legate de viața de zi cu zi, de dorințele şi speranțele oamenilor, fac referire la familie, la legătura dintre soți şi dintre părinți şi copii. Unele desene reprezintă soarele şi stelele bolții cereşti, viața este reprezentată printr-o linie verticală, iar moartea printr-o linie orizontală. Apa, cea care ne curăță şi ne purifică, e desenată sub forma unei linii ondulate. Pe ouă mai sunt desenate frunze şi flori care reprezintă viața, renaşterea ei ciclică în fiecare primăvară. Plugul desenat pe ouă semnifică munca la care se înjugă bărbatul şi femeia pentru a putea duce o viață îmbelşugată, iar  belşugul e reprezentat prin spicele de grâu. Crucea desenată pe ou invocă puterea lui Dumnezeu. Când oferi cuiva un ou închistrit, e ca şi cum i-ai face o urare. Cele patru triunghiuri din colțuri reprezintă sitele care cern binele de rău. Verdele e culoarea sănătății şi a naturii, galbenul e spicul de grâu – simbolul prosperității, iar albastrul e culoarea păcii interioare.

Tehnica folosită

Doamna Letiția Orşivschi este profesor de artă textilă şi decorativă. Ne-a vorbit despre tehnica oului lucrat cu ceară în relief, care este unică în lume. Dumneaei ştie această tehnică încă din copilărie, a perfecționat-o şi acum lucrează cu până la şase straturi succesive de ceară pe acelaşi punct, dând aspect de perluță. Coloranții pentru ceară îi prepară singură din ingrediente naturale. N-am putut să plec de la muzeu fără să-mi cumpăr câteva ouă lucrate în această tehnică chiar de mâna doamnei Letiția Orşivschi. Ne-a mai spus că a moştenit dragostea de tradiție de la bunici şi părinți, care aveau obiceiul ca în fiecare an de Paşte să adauge în covata cu ouă câte un ou sfințit. Aceste ouă din covată se află acum în colecția dumneaei, unele dintre ele având peste 50 de ani. Ne-a mai spus că în Bucovina există credința că, dacă oul sfințit de Paşte nu se sparge peste an, până la Paştele următor, familia va fi astfel ocrotită tot anul.

Colecția internațională cuprinde ouă din 79 de țări de pe toate continentele. Ouăle sunt lucrate în tehnici diferite, pe diverse suporturi, cum sunt coaja de ou, lemn, piatră, sticlă, cristal, ceramică, porțelan, aur, argint şi materiale textile. Am văzut ouă zgâriate din zona de influență germană, oul este vopsit într-o singură culoare, apoi este zgâriat cu un ac fin ce îndepărtează vopseaua şi aduce la vedere coaja albă. Ouă perforate din Cehia, ouă pictate şi ouă potcovite din Ungaria. Ouăle potcovite sunt împodobite de bărbați, un fel de ritual de inițiere al băieților, cine e în stare să potcovească un ou va fi în stare să-şi întemeieze şi o familie. Ouă realizate în tehnici textile, din Luxemburg şi Malta, ouă de lemn din Rusia, ouă de porțelan din Turcia, ouă în acuarelă pe sticlă, porțelan şi jad din China şi multe altele. Colecția mai cuprinde şi ouă rare cum ar fi cele de emu, nandu, tinamu, broască țestoasă, crocodil, flamingo, ouă cu dimensiuni foarte mici de potârniche, vrabie, porumbel, geko, precum şi ouă de fazan, păun, prepeliță, rață, gâscă, curcă, struț.

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Gratis la muzeu | Revista Practic idei

Leave A Reply