Cornul, arbustul de aur al primavareii

Cornul, arbustul de aur al primavareii

| | Otilia Ignat
Distribuie articolul pe:

Cornul, pe numele oficial Cornus mas este un arbust robust care poate creste destul de generos, daca are conditii bune de mediu, este originar din centrul si sud-estul Europei.

cornus-mas-850725_960_720

Este un adevarat spectacol la inceputul primaverii,  cand din boboci extrem de precoci – se spune ca infloreste primul, chiar inaintea zarzarului si rareori il prinde mijlocul lui martie al;tfel decat plin de flori. Cornul infloreste abundent, fiind o adevarata explozie de culoare care cucereste si impodobeste curea cu o generozitate tipica florilor de primavara. Florile sunt mici, galbene, cu patru petale, adunate in inflorescente terminale si infloresc inaintea aparitiei frunzelor. Cornul, in curtea casei o sa-ti aline toate tristetile de iarna, pentru ca este o bucurie fara seaman explozia euforica a florilor sale.

Dar asta nu este tot. Cornul face fructe de culoare rosie aprinsa, comestibile si foarte sanatoase, din pacate prea putin folosite. Fructele (coarnele) sunt alungite, de circa doi centimetri lungime, lucioase, rosiatice. Au gust acrisor si astringent, bogate in vitamina C.

Unul din Soiurile de corn, ,,Golden Glory”, care prezinta toate caracteristicile speciei, dar are flori si frunze de dimensiuni marite este ideal pentru curte si gradina, pentru zona d elimita si gard sau pentru a impodobi curtile mari. Cornul are nevoie de spatiu pentru a se dezvolta, are nevoie de un sol bogat, usor acid, de umezeala constanta si de locurile insorite. Cornul tolereaza bine si zona de semi-umbra.

Cornul poate atinge 5-8 metri inaltime se simte foarte bine in zona de deal, dar prefera padurile calde de la campie si padurile de foioase.

Nu ai prea multe de facut daca ai un arbust de corn in curte. Nu sunt necesare multe lucrari de taiere, dar primavara trebuie indepartate ramurile moarte si cele bolnave pentru a stimula inflorirea si rodul. operatia trebuie facuta repede, in zilele calde din februarie, cornul fiind extrem de grabit sa infloreasca, iar dupa inflorire operatiile de ingrijire pun in pericol rodul. ramurile cornului sunt dese si ramificate, dar aceasta este una din frumusetile lui si unul din motivele pentru care trebuie lasat sa se desfasoare astfel ca este ideal pentru corn un loc fara vecini vegatali.

Inmultirea se poate realiza prin mai multe metode. Pentru inmultirea prin seminte, semintele de Corn trebuie culese exact in momentul in care se scutura de la sine pe sol. Semintele se lasa in apa timp de 24 de ore inainte de semanat, pentru a usura germinatia. Trebuie asigurata umiditatea pamantului in care se seamana si o temperatura de aproximativ 20 de grade Celsius. Cornul se poate inmulti si prin butasi verzi sau lignificati cu rezultate foarte bune.

Sursa foto: pixabay.com

Distribuie articolul pe: