6 semne că e timpul să îți schimbi canapeaua

0

Durata medie de viață a unei canapele este în prezent de 7-15 ani, însă piesele de mobilier și nevoile oameilor sunt diferite. Ține cont de aceste lucruri pentru a-ți da seama când ar trebui să îți înlocuiești canapeaua.

Canapeaua începe să scoată sunete

Zgomotele pe care le scoate canapeaua atunci când te așezi, te ridici sau pur și simplu te miști pe ea pot indica probleme ale cadrului de lemn sau metal și slăbirea arcurilor. În trecut, canapelele (și piesele de mobilier în general) erau construite din materiale mai puternice și rezistau mai bine în timp. Acum, acestea nu mai sunt atât de rezistente, dar nici atât de scumpe. De aceea, costul reparațiilor poate fi la fel de mare precum achiziționarea unei canapele noi.

Nu mai există suport lombar

Canapeaua nu mai este atât de confortabilă ca atunci când ai cumpărat-o? Ai observat că începe să te doară spatele când stai mai mult timp pe ea? Ai umplut-o de perne decorative pentru a îmbunătăți situația? Poți încerca să îi schimbi umplutura (dacă tapiseria este încă în formă bună), poți căptuși pernele canapelei sau o poți înlocui cu una nouă.

Tapiseria este foarte deteriorată

Utilizarea zilnică, copiii care sar pe ea, animalele care o zgârie pot deteriora puternic tapiseria canapelei în timp. Nuanța sa poate fi decolorată de soare, iar fibrele materialului din care este confecționată se pot rupe de la sine în timp. Cât despre pete, acestea sunt inevitabile după o utilizare îndelungată. Dacă restul canapelei se află în stare excelentă, merită să schimbi tapiseria (deși trebuie să fii pregătit să cheltui destul de mult) – altfel, îți recomandăm să achiziționezi una noua.

Canapeaua miroase puternic

În timp, canapeaua prinde tot felul de mirosuri: de transpirație, de băuturi vărsate, de la bebeluși, de la animalele de companie… Ai tot încercat să cureți canapeaua, dar nimic nu pare să funcționeze? Uneori, mirosurile neplăcute câștigă și trebuie să o înlocuiești.

Ai redecorat în alt stil

Canapeaua face parte din spațiul central al living-ului și trebuie să se potrivească perfect cu piesele de mobilier și decorațiunile. Ai putea încerca să schimbi tapiseria sau să folosești o husă de canapea pentru a-i schimba aspectul, dar uneori nu îi poți ascunde stilul. În acest caz, vinde-o sau donează-o și achiziționează una nouă.

Mărimea nu se potrivește cu spațiul

Dimensiunea canapelei trebuie să se potrivească perfect cu spațiul unde e amplasată, altfel va face întreaga cameră să arate ciudat. Dacă te-ai mutat dintr-o locuință mică în una mai mare sau invers, este posibil ca actuala canapea să nu mai fie potrivită. Există și cazul fericit în care poți completa camera cu un fotoliu, iar dacă ai o canapea modulară ai putea să îi schimbi forma. Totuși, în cele mai multe situații, e mai bine să o vinzi sau donezi și să alegi alta.

 

Citește și: Cum cureți canapeaua și alte tapiserii

 

 

Sursă foto: iStock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply