5 semne ca pomii din curte sunt un pericol

0

pomii din curte

O curte cu pomi este o curte frumosa, iar pomii din curte si de pe langa casa sunt aducatori de mari beneficii, dar sub amenintarea furtunilor, zapezilor sau vantului pomii pot reprezenta un pericol pentru casa ta si pentru membrii familiei, daca nu tii seama de cateva amanunte esentiale.

Ingrijirea pomilor din curte este necesara si pentru binele lor si pentru siguranta ta si a acesi tale. Este extrem de neplacut ca vreo creanga sa-ti sparga o fereastra sau ca un pom batran sa cada peste masina din curte. Poti prevenii toate acestea cu putina atentie si luand cateva masuri de siguranta la momentul potrivit. In luna octombrie o avealuarea a preicolelor si luarea masurilor necesare este mai mult decat binevenita si te poate scuti de foarte multe neplaceri.

1. Daca pomii din curte au cateva crengi uscate, acestea pot cadea chiar si intr-o zi senina, de aceea este mai bine sa le indepartezi inainte ca vremea sa se inrautateasca. Taie ramura cu atentioe cat mai aproape de trinchi. Aceasta operatie trebuie facuta de cate ori este neccesar, indiferent de peruioada din an sau de starea generala a pomului.
2. O crapatura sau o scorbura in trunchiul copacului reprezinta semne de slabiciune in structura, asa ca furtuna sau viscolul pot sa il transforme intr-un pericol. Copacul trebuie taiat, daca scorbura este mare. Daca totusi nu vrei sa-l sacrifici il poti propti sau poti cimentui locul pentru a spori rezistenta. Daca pomul risca sa cada este bine sa nu asezi nimic sub acesta, iar daca prin cadere poate lovi casa, fire de inalta tensiune sau alte constructii, trebuie taiat.

Tine cont ca pe parcursul perioadei de vegetatie pomii din curte sunt mai rezistenti decat in perioada rece din an cand acesta este in repaus. In plus gerul, zapada si perioadele foarte ploioase scad rezistenta generala a pomului, iar riscul de prabusire creste.

3. Cu siguranta, si varsta copacului reprezinta un criteriu pentru a determina daca pomul tau din curte este sau nu un pericol pentru casa. Nu te grabi totusi sa dobori un pom pana cand nu ai verificat ca este cu adevarat precar in structura. Desepri taierea ramurilor, sustinerea pomului sau simpla indepartare a unor obiecte din jurul lui pot rezolva situatia.
4. Copacii inclinati sau cei carora le ies radacinile la suprafata ridica si ei semne de intrebare in ceea ce priveste siguranta pentru curte si casa. Semnalul de alarma nu trebuie ignorat si trebuie actionat rapid. iarna, din cazua zapazii si in zilele cu bvant puternic copacul poate sa fie un pericol.
5. Daca sapi de jur imprejurul bazei trunchiului si gasesti termite, atunci pomul poate fi in pericol si poate reprezenta totodata o problema cand absoarbe apa in exces sau cand bate un vant puternic.
6. Pomii din curte, prin radacinile lor pot pune in pericol fundatia casei si structura de rezistenta, asa ca de cele mai multe ori acestia trebuie taiati. Ideal este ca un copac sa nu fie niciodata plantat la mai putin de 4-5 metri de temelia casei, mai ales in cazul celor care au radacini adanci si puternice (nuci, stejari).
Citeste si:

Secretele ingrijirii pomilor din curte
Radacinile pomilor si fundatia casei
Pomi de gradina. Cei mai frumosi

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply