5 modele de mansarde de care te vei îndrăgosti pe loc. Cum îți poți construi una la fel

0

Spațiile din locuință la care ne gândim rar au un potențial uriaș și le putem pune în valoare funcționalitatea cu un plan de renovare inteligent.

Un dormitor în plus în casa ta nu va fi niciodată o investiție proastă. Fie că vrei să îți primești oaspeții într-o încăpere cu un farmec aparte sau mai ai nevoie de o cameră pentru copii ori un spațiu de relaxare în care să te deconectezi în zilele de weekend, ideea unei mansarde modern amenajate pare dificil de pus în practică. Însă, dacă urmezi câteva sfaturi simple, vei reuși să transformi acest spațiu versatil într-o încăpere unică în locuința ta.

Izolația termică potrivită trebuie aleasă de la bun început

Una dintre principalele griji ale proprietarilor de case este că o mansardă va fi greu de încălzit pe timpul iernii. Trebuie să iei în considerare că aceasta este direct expusă intemperiilor, astfel că vei avea nevoie de un acoperiș rezistent și de o izolație rezistentă, care să nu permită trecerea aerului rece. Specialiștii în construcții spun că acesta este cel mai bun material pentru izolarea mansardelor, deoarece are conductibilitate termică scăzută, ține departe umezeala și condensul, prin asigurarea unei ventilații optime și nu favorizează depunerea mucegaiului. Aceste aspecte sunt esențiale în cazul mansardelor cu structură din lemn, pentru a proteja mai bine pilonii împotriva putrezirii.

Forma și dimensiunea depind de structura mansardei tale

Înainte să treci la treabă, cere neapărat ajutorul unui specialist. Acesta va trebui să evalueze structura de rezistență a mansardei, podeaua, acoperișul și, implicit, modul în care vor fi orientate ferestrele. El îți va spune și dacă este nevoie de o întărire a structurilor. În cazul unui spațiu deschis și întins pe o suprafață mai mare, poate fi nevoie de introducerea unor piloni de susținere auxiliari, care pot avea un rol important și în delimitarea spațiului.

pod1

Centrală termică sau încălzire prin podea?

Apoi, trebuie să te gândești la cum va fi încălzită mansarda. Ai de ales între mai multe opțiuni și ar trebui să te decizi în funcție de cât de amplu este proiectul de renovare a podului. De exemplu, pentru a-ți instala un sistem de încălzire prin podea, este nevoie să pui o pardoseală specială, cu o conductivitate mare a căldurii. Această soluție este o alternativă la centrala electrică, atunci când accesul la mansardă este mai dificil și face anevoioasă instalarea caloriferelor sau conectarea acestora la rețeaua din locuință.

pod-2

Scara interioară, o variantă mai utilă de acces

Accesul la mansardă trebuie gândit în funcție de frecvența cu care veți folosi această încăpere. Ai varianta construirii unei scări interioare, care este o soluție potrivită în cazul în care mansarda este locuită. O cale mai grea de acces, dar cu mult mai ieftină este cumpărarea unei scări extensbile, însă trebuie să iei în considerare faptul că această variantă îți va limita accesul la mansardă.

pod3

Amenajarea interiorului trebuie să pună în valoare spațiul

Mansardele au avantajul de a fi spațioase și luminoase, iar designul interior trebuie să pună în valoare aceste aspecte. Ce le lipsește însă mansardelor este înălțimea, așa că un mobilier foarte jos va echilibra proporțiile și va da senzația unui spațiu mai înalt. Alege culori deschise pentru zugrăvirea pereților și creează contraste interesante vopsind pilonii într-o culoare mai închisă, precum nuanțe de venghe sau bleumarin. Pentru că orientarea ferestrelor unei mansarde este stabilită de arhitect în funcție de orientarea acoperișului, dar și de cum cade lumina naturală, zugrăvirea pereților în nuanțe deschise va da impresia unei încăperi foarte luminoase și spațioase. Evită să încarci această încăpere cu multe piese de mobilier; un pat mare, un birou și o zonă de relaxare sunt suficiente pentru a profita pe deplin de beneficiile unei mansarde.

pod4

Tu cum folosești mansarda din locuința ta? Te-ai gândit până acum să o transformi într-o cameră funcțională?

 

 

Sursă foto: Shutterstock, Copyright: Photographee.eu, PlusOne, Freshhome.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply