5 flori comestibile pentru bucătari desăvârșiți

0
5 flori comestibile
Supă din petale uscate de Hemerocallis

Bucătarii inovatori de pretutindeni pregătesc felurile de mâncare, deserturile, aromează băuturile și creează decorațiuni culinare cu flori comestibile pentru a da o notă în plus de eleganţă preparatelor lor. Secretul succesului? Aleg o rețetă cât mai simplă şi cu cât mai puţine condimente, pentru ca acestea să nu acopere aroma delicată a florilor.

5 flori comestibile. ingredientul secret al lichiorului Chartreuse

Garoafele au fost adjudecate de bucătari încă din secolul al XVII-lea, când petalele cu parfum delicat reprezentau unul din ingredientele secrete ale vestitului lichior franţuzesc Chartreuse. De la garoafă se folosesc pentru preparatele culinare doar petalele, proaspete sau uscate, care au o aromă puternică de cuişoare sau nucşoară. Poţi folosi petalele proaspete ca garnitură în salate, salate de fructe, sandwich-uri, plăcinte sau de ce nu, fă-le să plutească în supe. Le poţi folosi ca substitut al petalelor de trandafir pentru a face sirop sau le poţi pune în vinul roşu pentru a-i da o aromă de nucşoară. Poţi decora cu ele prăjituri sau jeleuri. Cel mai important lucru – îndepărtează baza albă a petalelor, deoarece este amară.

Vezi de ce Nuferii adoră soarele!

5 flori comestibile. Aromează uleiul pentru prăjit

Menta indiană (Monarda didyma) este o plantă erbacee perenă. În funcţie de varietate, florile pot fi alb, roz, albastre, purpurii, violet sau stacojii şi au o aromă puternică de mentă cu nuanţe lămâiose sau de trandafir. De multe ori numită bergamotă, datorită aromei sale de citrice, o linguriţă de mentă indiană dă savoare uleiului în care este prăjită carnea de peşte sau scoicile. Aroma puternică a florilor merge foarte bine şi cu carnea de pui, vită sau porc. Florile întregi arată foarte bine ca decoraţiuni plutitoare în bolurile cu Sangria sau pot împodobi platourile cu aperitive. Iar dacă nu te-ai decis încă la ce să le foloseşti, poţi congela florile proaspete de mentă indiană şi să le foloseşti mai târziu. Refrigerate rezistă până la două luni.

Metode de grădinărit 100% naturale

5 flori comestibile. Îmbogățesc gustul şampaniei

Lavanda este o plantă foarte versatilă în ceea ce priveşte gătitul. Are o aromă dulce florală, cu note citrice lămâioase. Aroma florilor de lavandă creşte pe măsură ce ele sunt uscate. De aceea o parte uscată este echivalentul a trei părţi proaspete. Florile pot fi folosite proaspete, iar bobocii pot fi folosiţi şi uscaţi. Este ideal să o foloseşti împreună cu chimenul dulce, oregano, rozmarin, cimbru şi salvie. Florile arată foarte bine şi au un gust excelent într-un pahar de şampanie, în prăjiturile cu ciocolată sau ca garnitură pentru şerbeturi şi îngheţată. Lasă florile două săptămâni în recipientul în care ţii zahărul şi apoi foloseşte zahărul aromat astfel la prăjituri, creme şi clătite. Florile de lavandă arată bine şi în salate şi pot fi un substitut al rozmarinului în aluatul pentru pâine. Şi nu în ultimul rând, lavanda este unul din ingredientele care alcătuiesc vestitul condiment Herbes de Provence folosit la tocăniţe şi supe. Ai grijă. Prea multă lavandă în preparatul pe care îl găteşti ar putea să-l amărască şi să-ţi dea senzaţia că mănânci parfum.

Citește și Rotaţia culturilor legumicole

5 flori comestibile. Adaugă dulceaţă supelor

Uşor dulci sau amărui în funcţie de soi, cu o slabă aromă de lăptuci sau pepene, florile crinilor-de-o-zi (Hemerocallis) sunt de mult cunoscute în bucătăria tradiţională asiatică. Ele pot fi folosite pentru preparatele culinare în aproape orice stadiu: de la boboc până la petalele uscate. Bobocii proaspeţi merg foarte bine în salate, iar opăriţi sau fierţi pot fi folosiţi împreună cu alte legume pentru garnitură. Florile adaugă dulceaţă supelor şi mâncărurilor de legume sau pot împodobi deserturile. Petalele uscate, numite „tăieţei aurii”, sunt folosite ca ingrediente în multe preparate chinezeşti. Orice te-ai hotărî să pregăteşti, nu uita să tai baza albă a florilor, care este amară. Atenţie!! Deşi crinii-de-o-zi apar drept comestibili în cărţile de bucate, unele persoane pot avea reacţii alergice la consumarea lor. Este foarte important să fii prevăzător. De asemenea, nu consuma în cantităţi foarte mari: au efect diuretic și laxativ.

Citește și Hemerocallis, crinii strălucitori ai verii

5 flori comestibile. Decorează salatele primăvăratice

Liliacul (Syringa vulgaris), originar din sud-estul Europei, umple parcurile şi colţurile grădinilor în lunile mai şi iunie de mireasmă şi culoare. Florile, simple sau bătute, au o mare varietate de culori: alb, galben pal, roz, lila, roşu, albastru, mov şi purpuriu, iar aroma lor variază de la plantă la plantă. Florile parfumate, uşor amărui, cu o aromă distinctă lămâioasă şi tonuri florale, pot fi folosite ca ingrediente în multe preparate: cel mai adesea decorează salatele primăvăratice sau colorează pelteaua într-o nuanţă plăcută. De asemenea, florile de liliac pot fi glasate cu puţină apă şi zahăr pentru a decora cu ele torturi, prăjituri şi plăcinte. Florile proaspete pot fi amestecate în aluatul pentru fursecuri şi gogoşi. Şi mai ales nu uita de vinul din flori de liliac!

Atenție! Nu folosi niciodată la gătit flori provenite din plante bolnave sau tratate cu pesticide.

 

Verifică pH-ul solului din grădina ta!

Articol adaptat din revista Casa și grădina    *   Text: Patricia Ușurelu   *   Foto: Guliver/Thinstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply