Rotaţia culturilor legumicole

0

Rotaţia culturilor legumicole

Rotaţia culturilor legumicole este o lucrare simplă cu efecte notabile, deoarece contribuie la sporirea fertilităţii solului chiar cu ajutorul plantelor cultivate pe teren, orânduite după un plan întocmit special în acest scop. Este cea mai simplă şi ecologică metodă de a preveni bolile şi dăunătorii din grădină, având costuri zero.

Rotaţia culturilor legumicole – puncte de plecare

Fiecare specie de plante are dăunătorii ei. Toamna, după ce recolta s-a încheiat, aceştia se ascund în sol pentru a reveni primăvara cu forţe înzecite. Dacă anul următor însă în locul respectiv este cultivată altă plantă, coloniile de dăunători vor fi descurajate să se dezvolte, căci nu vor mai avea cu ce să se hrănească.

Citeşte şi Tipul florilor, influenţat de polenizare

Fiecare specie de plante consumă anumite resurse din sol, iar legumele sunt foarte lacome. Mutând cultura în fiecare an, depozitele de substanţe nutritive din sol au timp să se refacă.

Rotaţia culturilor legumicole – ce trebuie să ştii

Dacă li se schimbă locul, plantele vor ajuta la fertilizarea solului din grădină, îmbunătăţindu-l şi venind în acelaşi timp în ajutorul plantelor care asimilează greu anumite substanţe nutritive. Leguminoasele (mazărea, fasolea) îmbogăţesc solul cu cantităţi mari de azot.

Rotaţia culturilor legumicole este un sistem ce te va ajuta să reduci şi infestarea cu insecte. Nu uita că există şi posibilitatea ca o buruiană să facă parte din aceeaşi familie botanică cu planta de cultură, găzduind aceiaşi dăunători. De acest aspect vei ţine seama la alegerea pesticidelor necesare, atunci când este cazul.

Citeşte şi Perdeaua din plante de apartament – un proiect simplu

Rotaţia culturilor legumicole descurajează proliferarea buruienilor. Anumite buruieni preferă sau, cum se spune în termeni ştiinţifici, au specificitatea pentru o anumită specie legumicolă. Prin schimbarea locului legumei, în următorul an vei demobiliza cu siguranţă proliferarea unei anumite specii de buruieni.

 Rotaţia culturilor legumicole – cum trebuie realizată?

Ordinea optimă de plantare într-o parcelă de teren:
– frunze (salată verde, spanac, broccoli, varză de Bruxelles, conopidă, gulii);
– fructe (castraveţi, pepeni, tomate, ardei, vinete);
– rădăcini (ceapă, usturoi, praz, morcovi, sfeclă, ridichi);

Anul următor păstrezi ordinea dar schimbi poziţia lor în parcelă.

Citeşte şi Calitatea aerului din casa ta poate fi îmbunătăţită

Articol adaptat din revista Casa şi grădina
Text: Carli Marian
Foto: © Barbara Helgason – Fotolia.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply