Hemerocallis, crinii strălucitori ai verii

0
hemerocallis
Hemerocallis Rainbow Rhythm™ ‘Going Bananas’

Hemerocallis înfloreşte abundent de-a lungul întregii veri în nuanţe calde de galben, portocaliu, roşcat, rar alb şi violet, însă floarea durează o singură zi, de dimineaţă până seara.

Planta cuprinde aproape 20 de specii şi foarte mulţi hibrizi, în jur de 60 de mii. Planta se prezintă sub formă de tufă, înaltă de 50-120 cm, cu frunze lungi, înguste, liniare. Tulpinile prezintă în vârf flori cu diametrul între 5 până la 12 cm, ale căror culori pot varia în funcţie de specie de la galben şi oraj (nuanţele întâlnite cel mai frecvent) până la alb, roz pal, roşu, purpuriu,violet, unele aproape negre.

Citeşte şi Spânzul de grădină – sfaturi utile

În ceea ce priveşte îngrijirea, crinii Hemerocallis nu sunt deloc pretenţioşi, trebuie doar asigurat un regim optim de irigare, mult soare pentru o înflorire abundentă şi eliminarea florilor şi frunzelor ofilite pentru o mai bună dezvoltare.

Înmulţirea se face destul de uşor, prin divizarea tufelor, în perioada de repaus vegetativ, toamna.

Citeşte şi Palmieri-curmali la ghiveci – obținuți din semințe

Hemerocallis – remedii pentru cele mai întâlnite probleme

Simptome: bobocii de Hemerocallis se umflă dar nu se mai deschid, cu timpul se ofilesc şi cad.
Cauze: crinul a fost atacat de musca galicolă, larvele acesteia găsindu-se în muguri.
Remediu: în acest caz, muguri afectaţi se vor elimina. Se poate utiliza ulterior şi un insecticid conform indicaţiilor de pe ambalaj.

Simptome: frunzele tinere ale plantei, uneori şi bobocii sau florile, prezintă margini dantelate, uneori mâncate în întregime.
Cauze: pe vreme umedă cu temperaturi normale, melcii atacă crinii Hemerocallis, fiind o sursă delicioasă de hrană.
Remediu: dacă dăunătorii sunt puţini, se pot aduna pur şi simplu. În cazul unei invazii mai serioase, se vor amplasa garduri împotriva melcilor şi se vor utiliza capcane cu bere.

Citeşte şi Fructe tradiționale – soiuri noi

Simptome: tulpinile crinilor Hemerocallis sunt contorsionate, pe alocuri apărând zone maronii zgrunţuroase.
Cauze: tripşii sunt dăunători des întâlniţi la majoritatea plantelor floricole, situaţii mai grave apărând în cazul fertilizării abundente cu azot.
Remediu: un regim hidric optim reduce invazia tripşilor, iar în cazurile mai grave se recomandă folosirea unui insecticide după indicaţiile de pe ambalaj.

Citeşte şi Lemnul-dulce – ce este și cum se îngrijește

Articol adaptat din revista Casa şi grădina
Text: Adriana Bărar
Foto: www.pweurope.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply