10 lucruri pe care nu le știai despre gura leului

0

gura leului (2)

Cunoscut în popor sub denumirea de ”Gura leului”, genul Antirrhinum face parte din familia Scrophulariaceae și cuprinde circa 40 de specii anuale, bienale și perene.

Numele genului își are originea în termenii grecești ”anti”, care înseamnă asemănător, și ”rinos” — bot, făcând astfel aluzie la asemănarea florii cu un bot de leu. Dacă floarea este apăsată pe părțile sale laterale, acestea se deschid larg, asemănător unei guri de leu.

În Evul Mediu, florile de gura leului erau considerate ca având proprietăți magice și supranaturale, considerându-se că feresc oamenii de descântece și de blesteme.

În Grecia antică, femeile însărcinate consumau ceai din frunze de gura leului, care avea rolul de a le atenua durerile sarcinii. Ceaiul de flori de gura leului era baut cel puțin o dată pe săptămână, pentru o bătrânețe lungă și sănătoasă.

Florile erau folosite pentru vindecarea arsurilor, ceaiul sau extractele uleioase având proprietățile unui dezinfectant excepțional. calitățile medicinale ale plantei sunt recunoscute și azi, dar mult mai puțin folosite.

Există soiuri care nu trec de 20 de centimetri înălțime, dar și soiuri care depășesc un metru înălțime. Florile plantelor sunt proporționale cu înălțimea.

gura leului

Are zeci de culori. Soiurile Schneeflocke au flori albe, Sulphureum, flori galbene, soiul Defiance are flori roz sau roșii-purpurii, dar exista și soiuri care fac flori bicolore. Soiurile Swarzerprinz, Crimson au flori de un roșu foarte închis.

Planta este foarte rezistentă, iar cele care cresc ăn locuri cu mult soare au culori mult mai intese decat cele care cresc în locuri umbroase.

Gura leului este planta simbol a zodiei Racului.

Se spune că în curțile caselor unde se află nu vor pătrunde niciodată duhurile rele.

Gura leului ferește casele de foc.

Planta este folosită în bucetele de mireasă prntru forma lor spectaculoasă și culorile dulci.

Dacă vrei să-i folosești proprietățile medicinale trebuie să știi ca recoltarea acestora trebuie făcută atunci când jumătate din florile inflorescenței sunt deschise, pentru că atunci puterea plantelor este maxima.

Citeste si:

Flori de gura leului – cum le îngrijești?
Antirrhinum (gura leului) – sfaturi de cultivare
De ce nu înflorește begonia?

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply