Zugrăvești o cameră? Ia în calcul ce trebuie să știi înainte

2

Dacă te-ai decis să zugrăvești o cameră ia în calcul câteva lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a te apuca de treabă. Este cunoscut că această operație este cea mai bună cale prin care poți împrospăta atmosfera, revitaliza și  este una dintre cele mai ieftine modalități de a îmbunătăți aspectul casei fără prea mult efort.

Culorile pe care le alegi pot schimba radical starea de spirit și designul interior. Vopseaua poate face decorul mai calm sau, dimpotrivă, mai îndrăzneț. Descoperă aceste detalii importante pe care ar trebui să le știi înainte de a zugrăvii.

1. Pregătirea corectă face diferența

Este foarte simplu de zugrăvit dacă nu-ți stă nimic în cale. Asta înseamnă să golești camera sau cel puțin să faci cât mai mult spațiu liber în dreptul pereților. Ideal este să muți piesele de mobilier în centru și să le acoperi cu cearceafuri vechi sau folii de plastic.

Deși pare un pas inutil, curățarea pereților este esențială. Chiar dacă nu par murdari pereții acumulează praf și grăsimi (de la umiditatea din aer). Curățarea pereților face ca stratul nou de vopsea să adere mai bine.

De asemenea, ar fi util să repari orificiile sau fisurile și să protejezi ramele ferestrelor, tocul ușii și întrerupătoare sau prizele cu bandă specială. Acoperă cât mai bine podeaua. Uneori este util să scoți plintele.

Zugravesti o camera

2. Testați culoarea vopselei

Este foarte dificil să stabilești exact cum va arăta noua culoare pe pereți. Depinde de dimensiunea camerei, de cât de luminoasă sau întunecată este, dar și de piesele de mobilier și culoarea podelelor și a covorului. În consecință un test de culoare este necesar și util.

Pentru test vopsește o suprafață mai mare de un metru pătrat, lasă-l să se usuce și evaluează la lumina zilei, dar și noaptea, cu sursele de lumină artificială aprinse (și toate, și parțial). Acest lucru oferă o idee reală despre cum va arăta culoarea pe pereții, la final. Dacă nu ești sigur de culoare, repetă cu alte variante. S-ar putea să fii surprins de faptul că unele culori care îți plac arată rău, iar variante care nu te entuziasmau să arate foarte bine.

Important! Testul de culoare se face înainte de a demara lucrările, înainte de a strânge mobila.

Zugravesti o camera

3. Permite culorilor să intre în casa ta!

Culoarea poate fi copleșitoare pentru unii. Cu toate acestea, nu-ți fie frică de culoare. Nu alege automat albul, cu tonurile lui sau bej. Încearcă culori diferite care vor da un aer personal fiecărei camere. Ține cont de faptul că nuanțele intense și  întunecate adaugă textură și adâncime spațiului. Acest lucru este valabil mai ales dacă camera este mare, cu tavanul înalt. Pe de altă parte, o cameră mică, cum ar fi o baie fără lumină naturală, va câștiga dacă vei alege nuanțe strălucitoare și  deschise, pentru că pot mări spațiul. În esență, nu te teme de culoare – experimentează ca să vezi ce și cum funcționează și vei fi surprins!

Zugravesti o camera

4. Acordă atenție finisajului

În mod surprinzător, nu numai culoarea contează, ci și finisajul sau luciul acesteia. Vopselele cu luciu ridicat sunt foarte durabile și mai ușor de curățat, dar dezavantajul este că evidențiază adesea imperfecțiunile pereților. Pe de altă parte, un finisaj mat de vopsea va ascunde aceste imperfecțiuni. Cu toate acestea, vopseaua mată este mai susceptibilă la deteriorare. În cele mai multe cazuri, finisajul cu vopsea semiluciosă, satinată sau coajă de ou sunt cele mai bune opțiuni.

5. Vopseaua poate fi schimbată

După ce ai pictat un pătrat pe un perete și l-ai observat în lumină diferită este posibil să constați că arată grozav într-o secțiune mică, dar este copleșitoar pe toată suprafața. Din fericire, vopseaua este o opțiune ieftină, astfel că poate fi schimbată. Dacă descoperi că nu-ți place o culoare, poți picta peste, cu o altă nuanță sau poți combina. Dacă culoarea pare prea mult pentru toți cei patru pereți, ia în considerare lăsarea unui perete pictat cu acea culoare ca notă de accent. S-ar putea să descoperi că un „boost” de culoare este perfect pentru respectiva cameră.

6. Determină ce cantității de vopsea ai nevoie

Nu este nimic mai frustrant, în timpul unui proiect de acest gen, decât să rămâi fără vopsea la jumătatea drumului. La fel, nici nu este de dorit să ai prea multă vopsea. Ca să știi exact, calculează suprafața preților. Apoi analizează, eventual atunci când testezi vopseaua de câte straturi de vopsea ai nevoie. Dacă folosești amorsă este posibil să fie nevoie de un singur strat, dar deseori este nevoie de două straturi mai ales dacă culoarea aleasă este mai deschisă decât cea inițială sau urmărești o nuanță intensă, profundă. Trebuie spus că amorsa poate aduce o substanțială economie la vopsea și la efort.

7. Consumabile adecvate

În afară de o pensulă de bună calitate, doriți să vă asigurați că aveți toate consumabilele de care aveți nevoie înainte de a începe. Aceasta va include prelungitoare pentru zonele superioare și o scară robustă. O scară te ajută să ajungi cu ușurință în colțurile superioare ale pereților atunci când îi periați.

8. Începe cu zonele înguste

Folosește perii adecvate pentru colțuri zona de contact a pereților cu tavanul și limita dintre pretete și fereastră, respectiv tocul ușii. Acestea sunt zone la care o rolă nu poate ajunge. Nu insista asupra acestor zone, pentru ca la final totul să fie unitar, fără zone mai intense care sunt greu de atenuat.

Acestea sunt doar câteva sfaturi care te vor ajuta să duc la capăt acest proiect.

Citeste si: Deschide-ți nuanța părului în mod natural, fără decolorant sau vopsea!

Text: Otilia Ignat/ poze: unsplash

 

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

Leave A Reply