Culoarea peretilor. Cum o alegi

0

Culoarea pereților da viață unei camere, așa că alegerea ei este esențială și trebuie să țină cont de câteva detalii. Culoarea pereților poate să transmită liniște sau energie, poate influența starea de spirit și este esențială când este vorba de celelalte elemente de design.

culoarea pereților

În primul rând este esențială categoria de culori în care se încadrează cea aleasă: culori reci sau culori calde. Roz, roșu, galben, crem și portocaliu sunt considerate fi culori calde, iar verde, albastru și violet sunt culori reci. înainte de a alege culoarea trebuie stabilit scopul camerei pentru a decide între culorile reci și cele calde. Camerele sociale (bucătăria, holul, cameră de zi, cameră copilului) merg cel mai bine în culori calde. Domitorul, baia, biroul arată mai bine în culori reci.

Pe lângă cele două categorii de culori, calde și reci, există și o a treia categorie, reprezentând culorile neutre: alb, gri și negru, care sunt considerate a fi culori potrivite cu orice fel de decor.

Citeste si: Culoarea din casa iti modifica starea de spirit

Indiferent ce culoare alegi, trebuie să o asociezi cu o culoare de contrast. A folosi pentru  întreagă cameră o singură culoare da un aspect foarte monoton. Culoarea de contrast trebuie să fie cea folosită pentru podea, tapițerie, perdele și covor. Trebuie luate în calcul și culorile în care sunt vopsite tocul ușii și ușă, dar și tocul ferestrelor.

Petele de culoare și culoare de contrast trebuie să se potrivească cu mobilierul. Așa că ordinea alegerii culorilor este: podeaua, pereții, mobilă. Dacă mobilă există, alegi culoarea pereților în raport cu această. Dacă mobilă are un ton rece, atunci trebuie să alegi culori calde pentru pereți. Dacă mobilă are tonuri calde pereții au nevoie de o culoare rece. Contează și intensitatea culorii. Moblia în nuanțe țări se combină cu tonuri discrete pentru pereți și invers.

Citeste si: Culori la modă în amenajările interioare

Contează și textură vopselelor pentru pereți, pentru că mat sau lucios este foarte diferit și imprima un aer diferit încăperii. Dacă vrei o cameră foarte luminoasă alege vopseluri lucioase, iar dacă vrei un aer calm și cald, pe cele mâțe. în plus culorile închise trebuie să fie lucioase, în timp ce nuanțele calde și deschise pot să fie mâțe.

Nu în ultimul rând culoarea pereților trebuie să răspundă personalității celor care locuiesc în casă și să îi reprezinte.

Sursa foto: thinkstockphotos.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply