Zeama bordeleză pentru combaterea manei II

0
Ioana Preda
Ioana Preda
Ioana Preda, Bucureşti
Dragi prieteni şi cititori,
V-am pregătit continuarea articolului despre zeama bordeleză început aici.
Pentru a fixa substanța pe frunze, se amestecă soluția cu soluție de var după o rețetă bine gândită. Concentrațiile cele mai folosite sunt între 0,5 și 1%. Aceasta înseamnă 0,5-1 kg de piatră vânătă la 100 litri de apă. Deci, pentru o concentrație de 0,75%, folosim 750 g piatră vânătă la 100 litri apă (sau 75 g la 10 litri apă). Varul necesar, cel mai accesibil, este praful de var stins și se folosește în proporție de 1:1 sau 2:1, raportat la cantitatea de piatră vânătă. Pentru o găleată de 10 litri se prepară o soluție din 75 g piatră vânătă (un pahar mic aproape plin) și separat o soluție din 150 g praf de var (1 cană) în puțină apă. Se amestecă soluțiile într-o găleată de plastic și se adaugă apă până la 10 litri. Se agită bine, apoi se strecoară printr-un tifon dublu și se pune soluția în pompa de stropit.
Zeama bordeleză se aplică pe plantele care au circa 7-8 cm, răsărite din semințe sau răsaduri. Se aplică și viței de vie, dimineața, după ce se usucă bine roua, doar în zile calme, însorite, fără ceață sau vânt și fără a fi prognozate ploi în următoarele 2 zile. Zeama bordeleză se poate folosi la ceapă, usturoi, mărar, castraveți, fasole, vinete, ardei, tomate. Pentru ceapă și usturoi se folosește o concentrație 0,5%, pentru mărar, vinete, tomate, morcovi 0,75% și pentru castraveți, fasole, cartofi, pomi și vița de vie 1%. La prima aplicare cel mai bine este să se folosească, indiferent de plantă, o concentrație de 0,5%. După circa o lună, dacă totuși apar ici-colo simptomele manei, se acționează imediat cu o concentrație crescută.
Este foarte important ca frunzele atinse de mană să se rupă și să fie arse. În fiecare an, soțul meu cumpără soluție de zeamă bordeleză la plicuri mici și preventiv stropește toată grădina cu această soluție în amestec cu var, așa încât legumele sunt ferite de mană. De asemenea, după aproape toate ploile stropiți cu această soluție, salvând astfel grădina de legume și pomii fructiferi de la distrugere. Succes!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply