Zeama bordeleză pentru combaterea manei I

0
123RF
123RF
Ioana Preda, Bucureşti
Dragi prieteni şi cititori,
Pentru combaterea manei la fructe, legume şi viţa de vie folosesc cu succes zeama bordeleză.
Mana este o boală deosebit de periculoasă şi dăunătoare, micşorând substanţial recoltele, cantitativ şi calitativ. Afectează deopotrivă frunzele şi fructele tinere, nu se poate vindeca, ci trebuie prevenită. Mana apare în urma umidităţii excesive, a lipsei luminii solare în cantitate suficientă. Se găsesc numeroase substanţe pentru combaterea manei, unele foarte costisitoare. Un foarte bun şi ieftin remediu în combaterea manei, aproape universal valabil, este zeama bordeleză.
Aceasta se prepară în cantitatea necesară fiecărei stropiri, deoarece păstrată mai mult timp îşi pierde din calităţi. Este indicat să fie aplicată prin stropire cu pompa, fiindcă jetul distribuie substanţa uniform pe diverse suprafeţe, unde agenţii patrogeni sunt distruşi. Soluţia ajunge şi pe dosul frunzelor, unde se instalează cel mai adesea mana. Zeama bordeleză este un amestec de două soluţii: soluţia de sulfat de cupru (piatră vânătă) şi soluţia de var. Pentru a fi eficientă însă, trebuie să avem mare grijă la modul de preparare. Sulfatul de cupru (cristale albastre) se dizolvă cu o zi înainte, în apă rece. A doua zi se strecoară atent soluţia printr-un tifon, altfel cristalele nedizolvate pot ataca frunzele.
Continuarea articolului o găsiţi aici.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply