Vinca sau brebenocul de Madagascar

0
www.pixabay.com
www.pixabay.com
Monica Antoniciuc, Galaţi
Dragă redacţie,
Mi-e dragă Vinca, o floare micuţă ce atrage prin coloritul vesel pronunţat!
Numele provine din latinescul „vincere”- a învinge. Vinca este foarte rezistentă la căldurile mari ale verii. Plantele din genul Vinca sunt perene, cu aspect de tufă şi au o creştere rapidă. Tulpinile târâtoare ating şi lungimi de 1-2 m şi o înălţime de până la 30 cm. Rădăcinile sunt subţiri, iar frunzele au maxim 10 cm; faţa superioară este verde închis şi lucioasă, iar cea inferioară e verde deschis, mată cu nervuri pronunţate.
Florile sunt solitare, formate pe vârfuri de lăstari, cu 5 petale şi apar în mai-septembrie. Nu au parfum şi după ce se ofilesc apar teci cu seminţe de culoare neagră. Vinca Catharanthus roseus, numită şi Brebenoc de Madagascar (familia Apocynaceae, genul Catharanthus) este specială! Este numită şi Vinca rosea, Ammocallis rosea, Lochnera rosea. Florile roşii, purpurii, lila, albe, violet, simple sau cu un ochi în centru acoperă uneori întreaga plantă.
Este puţin pretenţioasă la sol şi la udare, însă este o plantă decorativă şi putem realiza ronduri frumoase, dar şi borduri impresionante! Se recomandă ciupirea plantelor tinere de 1-2 ori, pentru a stimula ramificarea, moment în care se face totodată şi tratament cu Alar 0,2%. Se înmulţeşte prin seminţe, dar şi prin butaşi. Să ne bucurăm cu toţii de o toamnă frumoasă şi bogată!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply