Un colțișor verde, cochet și relaxant în grădina blocului

0

Da, se poate ca și în fața blocului să-ți amenajezi un spațiu la fel de plăcut și reconfortant ca și cum ar fi grădina proprie, dacă vrei cu adevărat.
Am început cu plantarea unor flori perene, nepretențioase (iriși, crini de o zi, liliac etc.) aduse de la țară. Vecinii și rudele spuneau că mă chinui degeaba deoarece pământul nu este fertil, fiind împânzit de rădăcinile unui plop bătrân și ale unui castan, iar gardul de 50-60 cm înălțime permițând câinilor și pisicilor să se plimbe în voie. Am adunat multe bidoane din plastic și chiștoace de țigări.
Dar cu multă grijă, cu dragoste și cu bani am realizat o grădină minunată. Am montat alt gard (mai înalt), poartă, am făcut cărări din pavele și am amenajat un loc de relaxare cu băncuță, masă, scaune, umbreluță și balansoar. Am făcut ronduri de flori cu borduri din pietre, pergole pentru trandafiri. Ud săptămânal plantele, le administrez îngrășământ. Am peste 40 de specii începând de la ghiocei, toporași, zambile de diverse culori, narcise, iasomie, liliac, iriși, crini, lalele până la micșunele, crizanteme etc.
Mă bucur că și vecinii mei au început să fie pasionați de amenajarea grădinii sau când trecătorii o apreciază.
Dintr-un teren fără vegetație, cu excremente de câini și pisici, am făcut un mini-parc vizitat de fluturi, libelule, buburuze, vrăbiuțe în timpul zilei, cu moriști viu colorate învârtindu-se când bate vântul, cu căsuțe agățate în copaci pentru păsărele, cu ghivece suspendate alcătuind adevărate perdele verzi, cu lămpi solare împrăștiind difuz lumini colorate. Să tot stai cu o prietenă la cafea sau singură, citind o carte, o revistă.
Grădina este pasiunea mea, iar îngrijitul ei reprezintă o activitate care mă relaxează și mă face să transpir în același timp. Am devenit atentă la modul cum își amenajează grădinile alții pentru a „împrumuta“ idei. Urmează să montez un copac (curățat de coajă și vopsit) în care să fie suspendate ghivece cu mușcate sau petunii (ca la Mănăstirea Dumbrava din Transilvania). În niște buturugi scobite voi pune vase cu flori.
Dacă măcar încă o persoană va încerca să procedeze ca mine înseamnă că n-am scris degeaba. Să înfrumusețezi mediul înconjurător trebuie să fie o datorie, iar pentru a-i educa pe ceilalți propriul tău exemplu este cel mai potrivit, nu credeți?
Lucica Popa, Galați
 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply