Un colț de Provence pe plaiuri nemțene

1

Cristian Niculescu
Dragi cititori,
Atunci când îți renovezi casa, ții întotdeauna cont de factori ca suma totală investită și aspectul general. Dacă banii au fost cheltuiți cu măsură, iar amenajările interioare surprind invitații prin inedit și frumusețe, atunci eforturile îți sunt răsplătite pe deplin.

apartament ca Provence
Foto: Cristian Niculescu
Soții Cornel și Ligia Pascaru au avut în vedere toate aceste variante, aranjându-și cu mult bun gust locuința, un apartament cu patru camere din orașul Piatra Neamț. Cititoare fidelă a publicației noastre, Ligia a trimis în trecut scrisori redacției, în care descria câteva dintre realizările sale, atât în domeniul amenajărilor interioare, cât și al creațiilor handmade, un hobby pe care îl practică regulat. Și-ar dori, ca începând de anul acesta, să-și poată crea o firmă, pentru a putea să comercializeze, la târgurile de profil, creațiile sale proprii. Meseriile celor doi nu au însă legătură cu aceste domenii, Cornel lucrând ca agent de vânzări, iar Ligia fiind asistentă medicală. Modul în care cei doi au reușit să-și renoveze apartamentul ne-a stârnit interesul și dornici de a realiza un reportaj pe această temă în paginile revistei Practic Idei, am acceptat invitația gazdelor și am ajuns pe frumoase meleaguri moldovene, la poalele Muntelui Pietricica, într-o însorită zi de decembrie.
Orașul Piatra Neamț merită vizitat și admirat, atât pentru obiectivele sale turistice situate într-un areal relativ restrâns, cât și pentru bucolicul cadru în care se află plasat. Probabil, cea mai atractivă metodă de relaxare pentru cei ajunși în cochetul orășel o reprezintă plimbarea cu telegondola. Inaugurată în anul 2008, aceasta străbate un traseu de aproximativ 2 km în circa 7 minute, din dreptul Gării Piatra Neamț și până pe Muntele Cozla, la 632 metri altitudine. Apartamentul soților Pascaru ne-a surprins plăcut încă de la început, fiind întâmpinați cu mesajul „Bine ați venit!!!“, inscripționat deasupra ușii de la sufragerie. Pe peretele opus ferestrei din această cameră, o arcadă pictată dezvăluia imaginea unei străduțe din Franța, cu clădiri de altădată, împodobite cu obloane verzi și flori multicolore la balcoane.
apartament ca Provence
Foto: Cristian Niculescu
Cornel și Ligia s-au cunoscut în 2008, iar doi ani mai târziu s-au căsătorit. În acest apartament Ligia a copilărit, împreună cu alte două surori și cu un frate mai mic. Timp de șase ani, casa a fost închiriată, astfel că, atunci când s-au hotărât să se mute împreună după nuntă, în apartamentul primit cadou, au început un amplu proces de reparații. Pereții au fost răzuiți până la placă și au angajat meșteri care să pună gresie, faianță și să zugrăvească. Restul treburilor le-au făcut împreună, au lăcuit parchetul, au vopsit, recondiționând mobila veche și au aranjat, din loc în loc, mici detalii, în scopul creării unei atmosfere calde și plăcute. Bateriile arămii de la baie creează voit senzația de patină a vremii, precum și telefonul de epocă, un model cu disc aflat pe hol. Toate aceste detalii reflectă sensibilitate și un ridicat simț artistic.
De altfel, Ligia recunoaște că a explorat permanent domeniul amenajărilor interioare, citind numeroase publicații de acest gen (cu precădere revista Casa Lux) și efectuând, pentru o perioadă, un curs de design interior, prin corespondență. Familia Pascaru a cheltuit în doi ani o sumă de aproximativ 5.000 de euro, reușind să nu se împrumute la bănci, locuind la părinții Ligiei și investind aproape tot câștigul realizat în renovarea apartamentului. Mobilierul vechi din bucătărie, recondiționat, tapetul curățat dintr-una dintre camere sau parchetul de altădată, proaspăt lăcuit din dormitor se asortează perfect cu celelalte piese noi, dând naștere unui ușor aer provensal. Așa cum soții Pascaru recunosc, sunt admiratori ai acestui stil francez, ce permite întoarcerea în timp, oferind un ambient relaxant, departe de stresul cotidian al orașului.
apartament ca Provence
Foto: Cristian Niculescu
Apartamentul este în proporție de 90% complet amenajat, unul din cele două balcoane fiind în curs de renovare, cel de-al doilea fiind deja conceput ca o micuță terasă dedicată relaxării în aer liber. Ligia recunoaște că este permanent interesată de idei noi, îmbunătățirile și schimbările putând continua de-a lungul timpului. Îmbinând inspirat toate aceste piese de mobilier într-un mod plăcut, folosind nuanțe deschise, vesele și oferind numeroase detalii interesante, cei doi și-au creat, fără cheltuieli exagerate, un spațiu relaxant, aranjat în așa fel încât să inducă o stare de bine, ideal pentru a crește aici un copil, pe micuța Agnes Sara, care în această lună va împlini doi ani. Deși lucrează ca asistentă medicală în cadrul unui spital din oraș, Ligia nu rezonează total cu tehnica medicinii alopate, fiind adepta unor tehnici alternative, precum chinetoterapia sau masajul terapeutic, căutând să aprofundeze informații legate de acestea și considerând metodele tradiționale ideale pentru a fi îmbinate cu cele moderne, obținând astfel rezultate pozitive în tratament. Și-ar dori, ca la un moment dat, să își poată deschide un cabinet în care să trateze, prin metode variate, pacienți cu afecțiuni diverse, fără posibilități materiale. Până la vârsta de doi ani Agnes nu a răcit niciodată, mama sa căutând să o trateze preventiv, cât mai natural posibil, cu vitamine din belșug, obținute prin intermediul unei alimentații sănătoase.
apartament ca Provence
Foto: Cristian Niculescu
Atunci când ești tânăr și pornești la drum pe cont propriu, alături de partenerul ales, contează foarte mult capitalul de care dispui la început, în acest caz materializat în apartamentul de patru camere, primit cadou de la părinți. Fără a mai fi astfel datori la bănci, cei doi au putut să-și amenajeze casa așa cum și-au dorit, ajutați și de sfaturile oferite în revistele de amenajări interioare. Îndeplinind mai multe deziderate, fiind frumos amenajat, într-un stil aparte, ușor provensal-parizian și beneficiind de costuri relativ reduse, apartamentul tinerelor noastre gazde poate fi considerat un exemplu pentru cei care doresc să-și amenajeze casa altfel, fără a cheltui sume considerabile de bani. Această vizită la Piatra Neamț nu poate decât să ne consolideze convingerea că lucrurile frumoase care ne înconjoară sunt realizate cu mult suflet și nu neapărat cu mulți bani.
Foto: Cristian Niculescu

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Nu ma satur sa ma uit la obiectele acestea vintage, clasice, imi amintesc de casa bunicii mele, de copilaria mea. Tare ma gandesc sa amenajez asa macar o camera, cand ma voi muta. Vreau sa fie asa, mai aproape de sufletul meu. Pana acum nu mi-am permis sa impart si capra si varza, din lipsa de spatiu… Sotul meu nu e amator, el prefera un design mai modern, dar eu zic ca imi poate face un moft si sa ma lase si pe mine sa amenajez cum vreau macar o camera! : )) Cizmulitele alea crosetate sunt geniale ca obiect de decor!

Leave A Reply