Un brand tânăr se inspiră din folclorul românesc

0

Jucându-se cu materialul său preferat, oțelul, Lucian Haritonov a inventat cusutul pe tablă. Colegii săi, încântați de primele obiecte realizate, au vopsit și cusut împreună cu el sâmbete de-a rândul nenumărate piese ce fac parte din colecțiile brandului Metal Creativ. Cristina Stoica, redactor-șef al revistei Casa lux, a realizat un interviu cu Lucian Haritonov.

Lucian Haritonov
Lucian Haritonov are 42 de ani și este antreprenor de peste zece ani.
În ianuarie 2016, el a fondat brandul Metal Creativ.

Coarnele berbecului
Coarnele berbecului este o bancă inspirată din motivul folcloric cu același nume, răspândit în munții Carpați.

Cum s-a născut ideea brandului Metal Creativ?

Ideea Metal Creativ a luat naștere, puțin câte puțin, printr-o serie de întâmplări. Businessul-mamă, H Metal, mergea foarte bine, dar simțeam că îmi pot exploata mai mult creativitatea ca antreprenor. Metal Creativ a pornit din pasiune și s-a transformat treptat în
business, pentru că oamenii ne-au cerut să creăm tot mai mult. De la porți metalice la mobilier pentru case, birouri, terase, baruri sau restaurante. Orice stă in imaginația noastră sau a clienților noștri.

Ce anume caracterizează produsele realizate de dumneavoastră? 

Unicitate, inovație, creativitate. Ne place să ne jucăm cu metalul.  Așa am ajuns să creăm orice obiect care trece prin imaginația noastră sau a clienților. Este vorba de metal suflat cu imaginație.

Set mobilier Folclor
Setul de mobilier Folclor este compus dintr-o masă cu blat din sticlă securizată, două bănci și un scaun. Motivele tradiționale românești sunt cusute manual.

 

Scaun din setul de mobilier Folclor
Scaun din setul de mobilier Folclor

Ce anume este specific produselor Metal Creativ?

Motivele folclorice ale obiectelor din colecția Tradițional sunt cusute manual de meșteșugă-rese. Prin această colecție de mobilier tradițional, Metal Creativ construiește o punte între meș-teșugarii vechi și noua gene-rație de designeri. Același principiu al unicității și crea-tivității îl au și celelalte colecții de mobilier Metal Creativ: Industrial, Urban și Porți cu povești.

Pentru a da mai departe meșteșugul cusutului și valorile tradiționale, echipa Metal Creativ va organiza din această toamnă atelierele de cusut pe tablă. Atât copiii, cât și adulții sunt încântați să descopere frumusețea și satisfacția lucrului făcut cu mâna lor. Atelierele de cusut au avut mare succes la festivalurile urbane la care am participat și vom veni și cu surprize pentru cei care vor participa la diverse evenimente, precum și în școlile și grădinițele unde am fost invitați.

Panouri din tablă cusute cu lână
Panourile din tablă cusută cu lână pot fi folosite ca tablouri sau ca măști decorative. Modelele pot fi create la cererea clienților.

Care sunt sursele de inspirație pentru piesele realizate?

Pentru linia tradițională, sursele de inspirație sunt motivele tradiționale românești ce ne-au însoțit în copilărie și în perioada vacanțelor la bunici. Căutarea motivelor tradiționale merge și mai departe, către studiul lor în cărți de specialitate unde pot fi găsite semnificațiile lor. Fiecare piesă se conturează în atelierul nostru de creație, unde avem discuții, schițăm detalii, iar din aproape în aproape, produsul începe să prindă forme.

Banca Urban Hummer Cupru
Banca Urban Hummer Cupru este realizată din tablă perforată vopsită în câmp electrostatic cu vopsea hummer cupru.

Care sunt etapele prin care trece un produs creat de dumneavoastră, de la design și până la produsul final?

După ce designul produsului este definitivat, acesta este trimis către un architect, care îi va face proiectul. În proiect apar detaliile de execuție a tuturor elementelor care compun produsul precum și detaliile liniilor de tăiere, debitare și ștanțare ale materialelor. După ce materialele sunt procurate, o parte dintre ele sunt trimise colaboratorilor, pentru a fi prelucrate. Când sunt gata, ajung în atelierul Metal Creativ, unde sunt asamblate și „suflate cu imaginație“. Pentru linia tradițională, asta înseamnă colorare și cusut tablă cu lână după model, iar pentru linia industrială înseamnă vopsire, patinare, învechire lemn și alte tratamente ce se aplică produsului pentru a ajunge la forma finală dorită.

Porți cu povești
Soare, spice de grâu, mori de vânt și pământul lucrat sunt motivele care împodobesc această poartă, ce face parte din colecția Porți cu povești.

Ce clienți cumpără produsele dumneavoastră?

Clienți care își doresc obiecte de design deosebite, la care pot fi co-creatori, atât persoane fizice, cât și persoane juridice. Pentru colecția Tradițional vorbim, în mod particular, de oameni care își doresc o „bucată“ din cultura spirituală populară acasă la ei sau în spațiul în care lucrează.

Care sunt cele mai mari satisfacții profesionale de până acum?

Cea mai mare satisfacție profesională de până acum este aprecierea publicului la evenimentele la care participăm. De acolo vine o parte din energia noastră creatoare, care ne face să mergem mai departe.

Banca Tricolor
Cum spune și numele, motivele băncii Tricolor sunt cusute cu roșu, galben și albastru.

Cum credeți că se va dezvolta brandul Metal Creativ? Ce proiecte doriți să realizați?

Portofoliul de produse Metal Creativ este în continuă dezvoltare și se pregătește să treacă granițele țării. Anul viitor vom participa la festivaluri internaționale de profil, iar produsele noastre pot fi văzute în showroomul care a fost inaugurat în această toamnă în incinta Postăvăriei Române. Odată cu amenajarea lui și a noului atelier, echipa noastră intenționează să îmbogățească gama de produse. Procesul de creație continuă.

Text: Cristina Stoica

Foto: Grafikatom

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply