Tratamente, tăieri și recoltări în livadă

0

Este o mare plăcere ca acum, în luna lui cuptor, să poţi savura în tihna dimineţilor piersicile, caisele, merele care au crescut cu trudă sub privirea şi atenţia ta. Trebuie să ştii că merele de vară se recoltează în faza de pârgă, adică cu 7-8 zile înaintea maturităţii depline, când culoarea verde de pe partea umbrită nu a dispărut complet. Astfel se vor păstra mai mult timp.

Tratamente, tăieri și recoltări în livadă 3

Concomitent cu etapa procesului de recoltare a fructelor trebuie să continui şi calendarul tratamentelor fitosanitare la plantaţiile tinere pe rod, cu scopul de a păstra un frunziş sănătos, pentru a proteja fructele legate, precum şi pentru a stimula creşterea lăstarilor. Nu uita, acestea se întrerup cu 10-14 zile înainte de recoltarea fructelor ajunse la maturitate în acest sezon!

La soiurile sămânţoase (măr, păr, gutui), tratamentele-cheie sunt cele pentru combaterea rapănului, făinării, focului-bacterian şi a insectelor defoliatoare; la prun se combate viespea-sâmburelui, viermele-prunelor etc.; la cais se tratează ciuruirea-bacteriană şi boala-plumbului; la piersic se acordă atenţie la deformarea frunzelor, anarsia; la cireş şi la vişin, la monilioze, afide, viermele-cireşelor.

Citeste si: Pregateste-ti livada pentru iarna

La măr trebuie să aplici şi câteva tăieri în verde cu efect determinant în păstrarea echilibrului între creşterea şi dezvoltarea pomilor, pe de-o parte, şi obţinerea de producţii constante şi controlate, pe de altă parte. Perioada optimă este sfârşitul lunii iulie, întrucât la această dată mugurii terminali ai mlădiţelor scurte de măr îşi încetează creşterea. La sfârşitul lunii se poate efectua o tăiere în verde şi la piersicul timpuriu, imediat după recoltarea fructelor, suprimând astfel ramurile care au rodit şi lăstarii firavi.

Aceste operaţiuni permit şi îndepărtarea porţiunilor de lemn şi vegetaţie bolnave. Atât resturile vegetale rezultate de la tăieri, cât şi cele provenite din cosirea intervalelor înierbate se pot folosi ca mulci sau la furajarea animalelor, ţinând însă cont de poluarea acesteia cu pesticide.

La aplicarea fertilizării faziale vei ţine cont de încărcătura cu fructe ce a fost apreciată după căderea fiziologică din luna iunie. Irigarea plantaţiilor pe rod şi udarea celor nou înfiinţate va trebui să fie susţinută în zonele sudice, în special pentru speciile sâmburoase, având în vedere prognoza acestei veri.

Prietenii din livadă s-au pregătit să îţi răsplătească din plin toate simţurile cu savoarea lor!

Citeste si: Hrana, direct din gradina

Piersicile au un ritm de maturare alert şi nu pot fi păstrate mult timp după recoltare; de aceea trebuie culese cu puţin înainte să se coacă!

Decizia recoltării nectarinelor este întotdeauna luată doar după degustarea fructelor, deoarece acestea se colorează intens fără să atingă însă maturitatea de coacere.

Text: Carli Marian

Foto: Shutterstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply