Tradiţii de sărbători – vechi şi noi I

0
www.pixabay.com
Dragi cititori,
Am intrat în luna magică a sărbătorilor de iarnă, a poveştilor şi magiei de Crăciun. Este o perioadă în care ne pregătim, cu mic, cu mare, de Moş Crăciun, de cadouri, de Naşterea Domnului şi de timp petrecut cu familia. Şi nu doar noi facem asta, ci oameni de pe întregul Pământ, fiecare ţară sau zonă având tradiţiile sale. Haideţi să vedem împreună câteva dintre ele.
În Franţa, Moş Crăciun se numeşte “Père Noël” şi lasă cadourile în ghetuţele curăţate şi pregătite în noaptea de 24 decembrie. Majoritatea caselor au o decoraţiune complexă, cu scena Naşterii lui Iisus, mai degrabă decât un brad împodobit. În nordul ţării, copiii primesc cadouri şi pe 6 decembrie, de Sf. Nicolae, cum se întâmplă şi la noi. Cadourile tradiţionale înseamnă fructe, nuci şi mici jucării.
În Ucraina, avem Sviata Vechera în seara de 24 decembrie, care înseamnă “Sfânta Cină”. Aceasta începe când apare prima stea pe cer şi ţine până târziu în noapte. Casele şi mesele sunt decorate cu snopi de grâu, care aduc belşug gospodăriilor.
În Ecuador, în Ajun, familiile fac o sperietoare din paie, căreia îi spun toate greşelile lor din anul trecut. La miezul nopţii, ard sperietoarea, dorindu-şi astfel ca şi greşelile lor să dispară.
În Germania, copiii nu trimit scrisori Moşului, ci le lasă la fereastră, decorate cu sclipici, pentru a atrage atenţia lui Christkind, un îngeraş îmbrăcat în alb, care aduce cadourile pentru copii.
În Japonia, Ajunul Crăciunului este numit Omisoka, iar familiile iau cina la 11 PM, apoi în miez de noapte fac vizite la temple. Multe case au un clopot metalic, pe care îl lovesc în această noapte de 108 ori, o dată pentru fiecare dorinţă care aduce suferinţă omului.
În SUA a luat naştere Moş Crăciun, în 1860, folosindu-l ca sursă de inspiraţie pe Sf. Nicolae de la olandezi (inclusiv numele este adaptat de la Sintaklaas). Iniţial, acesta purta o robă verde-neagră, fuma pipă şi se plimba cu un vagon fără reni, aducând cadouri copiilor în fiecare an.
În România, fiecare zonă are tradiţiile sale, pornind de la mersul la colindat pe 23-24 decembrie, la întâlnirea cu Moş Crăciun pe 24 decembrie şi masa în familie pe 25.
Continuarea articolul o puteţi citi aici.
Text: Cătălina Vieru
Foto: www.pixabay.com
*Acest articol este inclus parţial în revista Practic Idei nr. 12/2016.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply