Tradiţii şi artă populară II – REPORTAJ

0
www.cristiniculescu.com
Dragi cititori,
Continuăm reportajul Practic început aici.
După o perioadă în care a activat ca designer, s-a decis să urmeze o carieră în învățământ, acest sector de activitate oferindu-i posibilitatea să transmită mai departe valorile tradiționale, prin derularea unor proiecte cu fonduri
europene. Atât Ana, cât și Ioana, predau în particular cursuri de creație a măștilor populare, printre elevi numărându-se și cetățeni străini. Cu ceva timp în urmă, un francez fost cursant s-a întors la Paris, unde a deschis o expoziție personală cu măști populare din zona Moldovei.
București, Iași, Timișoara, Sibiu, Brașov sunt doar unele dintre orașele românești în care cele două artiste și-au expus creațiile personale, neavând însă timp să participe la toate invitațiile primite și nici cantitatea ridicată de lucrări cerute. Numai Muzeul ASTRA din Sibiu solicită anual 25-30 de măști. În Hamburg au participat la una dintre cele mai mari expoziții de etnografie din Europa, unde vin meșteri din 70 de țări. Pe lângă crearea măștilor, Ana și Ioana Negoiță realizează o splendidă pictură iconografică pe sticlă, de factură populară, specifică Țării Oltului (zona județului Sibiu). Acest stil de pictură provine din nordul Transilvaniei, având puternice influențe ale unor stiluri bavareze, cehești și austriece.
www.cristiniculescu.com
Stilul românesc presupune decorarea cu modelele tradiționale, caracteristice portului popular. Icoanele pe sticlă sunt pictate în paralel, deoarece fiecare culoare trebuie să se usuce înainte de a fi aplicat următorul strat. Se începe cu alb și se continuă cu nuanțe tot mai închise. Timpul de lucru la un astfel de tablou poate depinde de mărimea sa și detaliile conținute, între patru zile și trei săptămâni. La începutul anilor 90 erau puțini pictori iconografi, în prezent
numărul acestora crescând destul de mult. Deoarece există concurență, Ioana preferă să lase prețul mai jos, comercializând fiecare lucrare cu 250 – 450 lei. Iubind meșteșugul tradițional în toate manifestările sale, cu un talent artistic îndelung cultivat și o dispoziție creativă admirabilă, gazdele noastre din acest număr al revistei Practic Idei pictează, asamblează și decorează orice tip de material, conservând obiceiurile și promovând în rândul generației  tinere cultura populară românească.
Foto: www.cristiniculescu.com
Text: Cristi Niculescu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply