Toamna curățăm jgheaburile și burlanele casei

0

Mulțumesc mult pentru publicarea articolelor mele și pentru premiile oferite! Într-o duminică, am răsfoit colecția revistelor Practic-Idei și am găsit un articol despre importanța jgheaburilor și a burlanelor, de aceea le-am curățat bine imediat.
Sunt multe de pregătit într-o gospodărie, toamna, printre care și curățarea jgheaburilor și a burlanelor colectoare de apă de ploaie de pe acoperiș. Cum praful verii s-a dus și frunzele au început să cadă, este necesar să ne asigurăm că jgeaburile casei nu sunt înfundate. Apa de ploaie e necesară în gospodărie: cu ea udăm plantele, e cea mai indicată, cu ea spălăm rufele și o întrebuințăm la multe alte lucruri, așa că e important s-o colectăm și, dacă se poate, cât mai curată! Așa e: nimic nu e mai neplăcut decât un burlan înfundat în care se formează gheață, iarna, iar țurțurii apăruți sunt periculoși; în plus, infiltrațile de umezeală creează necazuri mari, ducând chiar la dislocarea unor bucăți din zid.
Ajutându-ne de o scară, le-am curățat, folosind o mătură fără coadă, un șpaclu, un plantator îngust de grădină sau o săpăligă îngustă. Așa eliberăm mai ușor jgheaburile de frunze, de cuiburi ale păsărilor sau alte materiale depuse; colectăm gunoiul într-o roabă pentru a fi mai ușor de manevrat și-l vom folosi ca îngrășământ; la sfârșit, clătim bine de câteva ori pentru siguranța unei ape cât mai curate!
Un sistem de colectare a apei e format din:

  • pe orizontală: colțar exterior, brățară (consolă), jgheab, racord jgheab-burlan, element de îmbinare jgheab, brățară, capac,
  • pe verticală: burlan, brățară de fixare, racord burlan, cot de evacuare.

Jgheaburile pot fi din: 

  1. fontă, care este rigidă, durabilă, dar casantă și poate rugini dacă nu e bine vopsită
  2. aluminiu, care are avantajul că e rigid și rezistent la rugină
  3. plastic, preferat fiindcă nu se corodează, e ușor, facil la manevrat; profilele semi-rotunde și pătrate sunt cele mai folosite și pot fi etanșate cu elemente de cauciuc sau garnituri din neopren.

Jgheabul trebuie montat cu o pantă ușoară și e important să luăm în considerație debitul de apă pe care el îl poate prelua, pentru a fi eficient.
Întreținerea jgheaburilor – dacă sunt din fontă le scoatem pe cele ruginite, le înlocuim sau le revopsim (îndepărtăm rugina cu o perie de sârmă); în cazul în care chitul s-a uscat, îl îndepărtăm și îl înlocuim.
SFAT: ca să nu curgă, dați pe interiorul lor cu vopsea neagră bituminoasă; eficientă e și fibra din sticlă pentru reparația celor din fontă; căapăturile din interior se repară cu bandă autoadezivă specială, luată de la magazinele de specialitate.
Repararea consolelor (brățări) jgheabului: dacă se deformează datorită cedării șurubului, le scoatem pe cele uzate și le înlocuim cu altele mai lungi și, eventual, mai groase; există și console ajustabile, cu înălțime reglabilă care permit corectarea poziției jgheabului fără a demonta consola respectivă.
SFAT: dacă garnitura de etanșare din cauciuc s-a stricat, o spălați cu săpun lichid sau o înlocuiți, luând-o pe cea veche pentru a fi siguri că gășiți și cumpărați una la fel!
Asigurându-vă că aveți jgheaburi curate, rezistente, veți înfrunta mai ușor ploile repezi, ce aduc mari cantități de apă atât de folositoare într-o gospodărie!
Doresc tuturor cititorilor acestei minunate reviste sănătate și spor la muncă!
Maria Iosip, Galați

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply