Termoizolare, cele mai frecvente greseli de executie

0

Exista o multime de solutii utilizate si brevetate pentru sistemele de termoizolare, insa problema reala a momentului este executia. Cele mai frecvente erori de executie si „miturile de santier” sunt de fapt ultima componenta din sistemul de termoizolare pe care il cumparati. Tot asa cum componentele sistemului sunt eficiente numai impreuna si functioneaza ca un agregat, tot asa si calitatea sistemului si rezultatul final, scaderea cu pana la 50% a facturii de energie si confortul termic sunt indisolubil legate de priceperea celui care executa lucrarea. Afla mai multe despre greșeli frecvente în termoizolaţie 

Rigips

1.Nu acceptati un polistiren cu o densitate mai mica de 15kg/m3, sau o rezistenta la compresiune mai mica de 80N/mm2. Puteti verifica usor, pentru ca producatorii specific aceste detalii pe ambalaj. Polistirenul de fatada trebuie sa fie neaparat expandat, pentru a permite cladirii sa respire si pentru a nu aparea fracturi la ciclul inghet dezghet, in

Citeste si: Panourile sandwich. Avantaje si dezavantaje

2. Urmariti ca aplicarea polistirenului sa se faca „tesut”, tip caramida, cu latura mai lunga paralela cu solul. Placile se monteaza in cordon continuu, altfel se fractureaza. Diblurile trebuie sa fie de dimensiunea potrivita, altfel nu vor rezista la actiunea vantului si se vor desprinde. In cazul utilizarii unor dibluri scurte exista pericolul ca diblul sa se prinda doar de tencuiala veche, mai ales la lucrarile de pe fatadele caselor daja terminate, ceea ce in mod evident va scadea dramatic rezistenta in timp. Sistemul nu se va desprinde usor de la inceput, pentru ca adezivul este destul de puternic incat sa sustina greutatea sistemului pe zid, dar in timp sau la intemperii puteti avea surpriza ca intreg sistemul sa se desprinda de zid.

Citeste si: Trucuri utile si sfaturi pentru pereti

3. Intrebati-i pe aplicatori daca gaurile pentru dibluri se fac cu percutie, pentru ca la peretii din caramida aceasta este total nerecomandat! Peretele se fractureaza usor si diblurile nu se mai pot fixa.

4. Adezivul din sistem trebuie folosit in cantitati generoase, minim 12-14 kg/m2 pentru fatadele la rosu! si nu uitati, daca sunteti la fata locului cand se aplica sistemul, urmariti daca executantul petrece plasa de armare, macar cu 10 cm, pentru ca plasa trebuie neaparat sa se suprapuna peste stratul lateral urmator, cu minim 10 cm.

Citeste si: Proiecte de casa fara etaj

5. Foarte important este sa va asigurati ca soclul cladirii este retras fata de restul fatadei, este un detaliu care uneori este trecut cu vederea. In caz contrar, toata apa de ploaie sau cea rezultata din topirea zapezii se va scurge pe soclul casei. Aceasta va duce pe termen lung la infiltrari de apa deloc de dorit.

6. Cele mai frecvente sunt greselile de aplicare a stratului final. Cea mai comuna dintre ele pleaca de la convingerea ca orice imperfectiune a planeitatii suprafetei poate fi corectata cu stratul final decorativ. In realitate corectura este numai de ordin estetic. Orice concavitate sau convexitate in care a „intrat” mai multa sau mai putina tencuiala decat trebuie este vulnerabila la intemperii. Plecand de la aceste puncte, se creeaza fisuri care scad rezistenta sistemului de termoizolare si conduc in timp la degradarea fatadei.

Text: Gabriel Ionescu

Foto: Rigips, Info Construct, Shutterstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply