Taierile de toamna la zmeura si mur

0

Zmeura și murul sunt relativ delicate și au nevoie de câteva operații de tăiere atât pentru sănătatea și estetica tufelor cât și pentru stimularea producției de fructe din sezoanele viitoare. Tăierile de toamnă la zmeur și mur sunt cele mai bune strategii de îngrijire a arbuștilor.

Tăierile de toamnă la zmeur și mur (2)

Tăierea zmeurei este benefic pentru plantă din mai multe puncte de vedere. Tufele mari, netăiate, nu vor produce mai multe fructe, ba chiar din contră, pentru că aerul și lumina pătrund mai greu până la rădăcină și crește riscul mucegaiurilor și a atacurilor agresive ale dăunătorilor. Pentru a tăia zmeurul, trebuie să porți mănuși protectoare, pentru a-ți proteja mâinile de spini. Folosește unelte de tăiere ascuțite și curate, pentru binele plantei.

La finele toamnei se taie tulpinile care au rodit. Operația se poate face si după terminarea recoltării. O ramură nu înflorește de două ori la rând, așa că rădăcina trebuie stimulată să producă noi lăstari care vor fructifica sezonul următor. Tăierile de toamnă nu se fac decât după ce arbustul încetează să mai vegeteze, în caz contrar, dacă tăierea se face in august-septembrie, și toamna este lungă poți avea fructe în octombrie. Lăstarii consumați au culoare gri și se rup ușor.

Unele soiurile de zmeură pot înflori de două ori pe an și dau a doua recoltă toamna. Acestea trebuie tăiate cu maximă atenție primăvara cât mai mult. Pe timpul verii, când cresc noi tulpini, taie tufa din nou, îndepărtând lăstarii care au produs și vei obține o recolta mai mare toamnă.

Tăierea tufei de mur. Arbuștii care produc mure cresc mai încet decât zmeurul, dar tăierea regulată îi ajută să ofere o recolta mai bogată. Imediat după plantarea tufei de mure, tăie vârfurile tulpinilor pentru a încuraja creșterea ramurilor laterale, ce vor produce murele în anul următor. Tufele care au produs fructe se taie la finalul vegetației. Se poate face și o a doua tăiere, primăvara, dar numai dacă o producție mare. În acest caz, anul următor producția de fructe o să fie mai mică. La tăiere se lasă doar 5-7 tulpini sănătoase pe fiecare plantă. Oricum trebuie tăiate toate tulpinile care au produs fructe, la scurt timp după recolta.

Atât în cazul tufelor de zmeură cât și de mure, tulpinile rupte, moarte sau bolnave trebuie tăiate constat în tot cursul anului sau de fiecare dacă când sunt observate. Cu cât acestea sunt eliminate mai repede, cu atât tufele tale de fructe de pădure vor fi mai sănătoase și îți vor oferi o recolta mai bogată.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply